Austriešu saldā un garšā bagātīgā ķeizaršmarna (no vācu valodas Kaiserschmarrn vai Kaiserschmarren) jeb ķeizara pankūku izcelšanās ir apvīta leģendām.

Viena vēsta, ka pankūkas šādi nosaucis karalis Francis Jozefs pēc tam, kad sieva no tām atteikusies slaidās līnijas dēļ. Sak, palūkosim, kas tas par šmarnu jeb jucekli, pie sevis teicis karalis. Kad atklājies, ka šmarns ir tik garšīga pankūka, tas kļuvis par vienu no karaļa saldēdienu favorītiem.

Otra leģenda stāsta par cepēju, kuram tā trīcējušas rokas, ka nav varējis izcept glītas plānās pankūkas, tāpēc tās sadalījis gabalu gabalos.

Kad gabaliņos sapluinītās pankūkas papildina ar skābenu ievārījumu un pārkaisa ar pūdercukuru, tās kļūst vēl gardākas, nu īsts ķeizaršmarns, ko pie mums mēdz saukt arī par ķeizara pankūkām.

Sastāvdaļas

  • 4 olu dzeltenumi
  • 4 olu baltumi
  • 200 g kviešu miltu
  • 300 ml piena
  • 70 g pūdercukura
  • 40 g sviesta
  • krietna sauja rozīņu, 
  • viens bioloģiskais citrons, 
  • 1 tējk. vaniļas cukura, 
  • šķipsna sāls.

Klāt zīmola 'Sandriņas ievārījumi" jāņogu–arbūzu ievārījums vai cits skābens ievārījums, kā arī pūdercukurs apkaisīšanai.

Gatavošana

Olu dzeltenumus saputo ar pūdercukuru, pievieno sāli, vaniļas cukuru, sarīvētu citrona miziņu, pievieno pienu, piesijā miltus un visu sakuļ līdz viendabīgai, gaisīgai un vieglai pankūku mīklas masai.

Citā bļodā saputo olu baltumus stingrās putās un tās maigi iecilā mīklā.

Uzkarsē dziļu pannu, ko var izmantot arī cepeškrāsnī, ieziež ar izkausētu sviestu, ielej mīklu un iemaisa iepriekš verdošā ūdenī noplaucētas rozīnes. Cep uz plīts uz mazas liesmas, līdz pankūka no apakšas apcepusies viegli brūna.

Liek pannu iepriekš līdz 180 °C temperatūrai uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 15–20 minūtes, līdz mīkla pacēlusies. Izņem no cepeškrāsns, apkaisa ar pūdercukuru un vienā gabalā vai pa daļām apgriež otrādi. Cep uz plīts uz nelielas uguns, kamēr abas puses vienādi brūnas. 

Ar divām dakšiņām saplucina pankūku nevienādos gabalos.

Liek uz šķīvjiem un pasniedz ar ievārījumu, papildus der arī svaigas ogas, viegli pārkaisa ar pūdercukuru.

Izmantota informācija no www.garsigalatvija.lv

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.