Kas kopīgs Bites pienotavai, Pērses dzirnavām un Bilstiņu muižas klētij un rijai? Atbilde – tām ir izdevies izdzīvot līdz šobaltdienai.
Cita par citu senāka, tās šodien ir vēstures liecības, sākot ar 18. gadsimtu. Uz "Aizmirsto māju" kartes Aizkraukles novadu iezīmējam ar vienu no likteņa veiksminiecēm.
Viesnīca "Divas upes"
Neredzētu fotogrāfijas, būtu grūti noticēt, ka vēl pirms divdesmit gadiem Kokneses pagasta viesnīcas "Divas upes" vietā slējās tikai drupas. Senās Bilstiņu muižas klēts un rijas paliekas atdzimušas omulīgā Toskānas stila ēkā, kur pirms pieciem gadiem sāka saimniekot Tomass Cīrulis ar dzīvesbiedri Daci Rīdiņu. Bez jebkādas pieredzes un zināšanām viesmīlības jomā.
Abiem bija darbs un dzīve Rīgā – Tomass veiksmīgi vadīja motociklu detaļu pārdošanas biznesu, Dace nodevās mūzikai Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestrī kā vijolniece un mācīja vijoļspēli 6. vidusskolā. Audzināja dēlu Reini, brauca ceļojumos. Kazi, tā turpinātu dzīvot savā sakārtotajā pasaulē, ja ne kāda ziņa televīzijas "Rīta Panorāmā", kas Tomasam likusi ieklausīties.
"Izrādās, Latvijas vidējais statistiskais vīrietis dzīvo tikai 68,4 gadus! Tolaik man bija 48 gadi. Jokojot jautāju Dacei, vai viņai ir plāns maniem atlikušajiem divdesmit gadiem. Nolēmām, ka lielu daļu savas enerģijas esam atdevuši citiem un atlikušo mūžu veltīsim ģimenei."
Bilstiņu muižas 18. gadsimta mūri ilgu laiku stāvējuši aizmirstībā, līdz tiem pieķēries Tomasa brālis Bruno, kurš tagad plašāk pazīstams ar paipalu produktiem "Olalā!". Drosmīgajai iecerei drupu vietu pārveidot par itāļu stila viesnīcu ar restorānu viņu esot pamudinājusi jaunības dienu mūza, kas kādu laiku bija padzīvojusi Itālijā. Palīdzējis tēvs Viesturs Cīrulis, kurš bija gan kārtīgs saimnieks Koknesē, ilgus gadus vadot pagasta padomi, vēlāk – novada domi, gan arī prasmīgs amatnieks. "Tētis pats iekonservēja un vēlāk atjaunoja klēts un rijas akmens sienas un jaunajā viesnīcas ēkā uzbūvēja lielu kamīnu no vietējā Pļaviņu dolomīta," stāsta dēls Tomass. Tēva vairs nav, taču viņa būvētais kamīns kļuvis par restorāna sirdi.