Ļoti garda zupa uz gaļas buljona bāzes un ar raksturiņu, pateicoties bagātīgajam garšvielu un ķiploku klāstam. Ja gribas vēl līdzīgāku meksikāņu ēdienam, pieber 1/3 tējkarotes čili piparu un zupai izmanto melnās pupiņas.
Sastāvdaļas 6 porcijām
- 1,7 l buljona
- 250 g izmērcētu pupiņu
- 400 ml tomātu gabaliņu savā sulā
- 200 ml konservētas kukurūzas
- 2 tomāti
- 2 sarkanie sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- tējkarote ķimeņu vai kumīna sēklu
- pustējkarote maltu melno piparu
- ēdamkarote kaltēta oregano (raudene)
- šķipsniņa malta kanēļa
- 3 ēdamkarotes augu eļļas vai gī sviesta
- 1,5 ēdamkarotes cukura
- 1,5 tējkarotes sāls
Pagatavošana
Atsevišķā katlā izvāra pupiņas. Sīpolus un ķiplokus sakapā, tomātus sagriež kubiciņos.
Pannā ar biezām malām uzkarsē taukvielas un ātri (30 sekundēs) apcep garšvielas, izņemot oregano. Tad pievieno sīpolus, ķiplokus un cep, līdz gandrīz mīksti. Pieber pupiņas, tomātus, kukurūzu un apcep. Visu liek katlā.
Pielej buljonu, tomātu gabaliņus savā sulā, sāli, cukuru un samaisa. Uzvāra un pasutina 3–4 minūtes. Pieber oregano un samaisa.
Pasniedz ar citrona vai laima šķēlītēm un zaļumiem.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu