Čatnijs ir laba piedeva gan pie gaļas ēdiena, gan zivs. To var izmantot kā piedevu arī sviestmaižu gatavošanai. Turklāt kopā var jaukt gan dārzeņus, gan augļus, svaigus un kaltētus garšaugus. Čatniji garšos tiem, kuriem patīk kontrasti – salds, sāļš, rūgts, skābs, ass…

Reklāma

Kabaču, ābolu un brūkleņu čatnijs

Sastāvdaļas

  • 3 kabači
  • 400 g ābolu
  • 600 g brūkleņu
  • 1 glāze ūdens
  • 2 sīpoli
  • 500 g brūnā cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote sinepju pulvera
  • 2 tējkarotes kurkumas
  • 1 tējkarote koriandra sēklu
  • 600 ml ābolu etiķa

Pagatavošana

  1. Kabačus nomizo, sagriež gareniski četrās daļās, izgriež sēklas. Tad kabaci sagriež apmēram 2 cm kubiņos.  bolus nomizo, pārgriež uz pusēm, izgriež serdes, tad sagriež 2 cm lielos gabaliņos. Sīpolu smalki sasmalcina.
  2. Katlā ar biezu pamatni ber sagatavotos kabačus, ābolus un brūklenes, pievieno sasmalcinātu sīpolu, ber cukuru, sāli, sinepju pulveri, kurkumu, koriandra sēklas, visu pārlej ar ūdeni un samaisa.
  3. Katlu liek uz straujas uguns un uzvāra. Pēc 10 minūtēm nogriež mazu liesmu un turpina vārīt čatniju 1,5 stundas, regulāri apmaisot, lai nepiedeg. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pielej etiķi, visu samaisa. Pārbauda čatnija gatavību: čatnijam jābūt stingram, tas nav plūstošs.
  4. Pilda sterilās burkās un aizver ar sterilu vāciņu.
  5. Uzglabāt vēsā, tumšā vietā vismaz mēnesi, lai savelkas garšas. Pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Kabaču un jāņogu čatnijs

Sastāvdaļas

  • 600 g kabaču mīkstuma
  • 400 g sarkano vai balto jāņogu
  • 400 ml baltvīna vai sarkanvīna etiķa,
  • atkarībā no jāņogu krāsas
  • 700 g ievārījuma cukura
  • 150 ml apelsīnu sulas
  • 1 ēdamkarote sasmalcināta ingvera
  • 0,5 tējkarotes sinepju sēklu
  • 0,5 tējkarotes koriandra sēklu
  • 0,5 tējkarotes maltu smaržīgo piparu
  • 1 tējkarote kanēļa pulvera
  • 1 tējkarote sāls

Pagatavošana

  1. Kabaču mīkstumu bez sēklām un mizas sarīvē skaidiņās uz rupjās dārzeņu rīves un liek lielā katlā.
  2. Jāņogas notīra no kātiņiem un pievieno sarīvētajiem kabačiem, tad samaisa. Pievieno apelsīnu sulu, etiķi, garšvielas, visu samaisa un sāk karsēt. Kad masa ir uzvārījusies, nogriež mazāku uguni un turpina karsēt. Pēc 10 minūtēm pievieno ievārījuma cukuru un, nepārtraukti maisot, turpina vārīt vēl 10 minūtes.
  3. Pilda sterilās burkās un aizvāko ar steriliem vāciņiem. Tur vēsā un tumšā vietā vismaz mēnesi, lai savelkas garšas.
  4. Pikanto un skābeno čatniju pievieno cūkgaļas vai liellopu gaļas cepešiem vai grilētai gaļai.

Ķirbja un plūmju čatnijs

Sastāvdaļas

  • 0,5 kg ķirbja
  • 0,5 kg plūmju
  • 200 g sīpolu
  • 125 g rozīņu
  • 300 g brūnā cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 150 ml ūdens
  • 0,5 tējkarotes samaltu koriandra
  • sēklu
  • 0,5 tējkarotes samalta kanēļa
  • 0,5 tējkarotes samaltu smaržīgo
  • piparu
  • 0,5 tējkarotes čili pārslu
  • 450 ml baltvīna vai ābolu etiķa

Pagatavošana

  1. Nomizotu ķirbi bez sēklām sagriež 2 cm kubiņos. Plūmēm izņem kauliņus un sagriež 4 daļās. Sīpolus nomizo un sasmalcina.
  2. Katlā ar biezu pamatni ber sagatavoto ķirbi un plūmes, pievieno sasmalcināto sīpolu, ber cukuru, sāli, koriandra sēklas, kanēļa pulveri, smaržīgos piparus, čili pārslas, visu pārlej ar ūdeni un samaisa.
  3. Katlu liek uz straujas uguns un uzvāra. Pēc 10 minūtēm nogriež mazu liesmu un turpina vārīt čatniju 1,5 stundas, regulāri apmaisot, lai nepiedeg. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pielej etiķi, visu samaisa. Pārbauda čatnija gatvību: čatnijam ir jābūt stingram, tas nav plūstošs.
  4. Gatavo čatniju pilda sterilās burkās un aizver ar sterilu vāciņu.
  5. Čatniju uzglabāt vēsā, tumšā vietā vismaz mēnesi, lai savelkas garšas. Pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.