Rudens laikam kāpostu ēdieni piestāv - gan veselīgi, svaigi, gan sātīgi. Padoms - ja organismam īsti nepatīk kāpostu ēdieni, tie grūti pārstrādājas, ieteicams maltītei pievienot šķipsniņu ķimeņu, fenheļa vai kumīna.

Reklāma

Stiprā kāpostu zupa

Stiprā kāpostu zupa.

Sastāvdaļas

  • 400 g cūkgaļas
  • puse nelielas kāpostgalvas
  • 400 g skābētu kāpostu
  • liels burkāns
  • sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 100 g žāvētu plūmju
  • 50 g kaltētu baraviku
  • sāls, pipari
  • olīveļļa
  • pētersīļi, rozmarīns

Pagatavošana

Svaigo kāpostu sagriež, apcep eļļā katlā. Pievieno skābētos kāpostus, kuriem pirms tam nospiesta sula (bet to saglabā). Apcep. Pieber sarīvētu burkānu un smalki sagrieztu sīpolu. Apcep.

Atsevišķā pannā apcep gabaliņos sagrieztu gaļu un liek klāt kāpostiem. Pievieno sagrieztas plūmes, sēnes, rozmarīna zaļās skujiņas, pārlej 1,5 l ūdens (vai dārzeņu buljona) un vāra 30–40 minūtes uz lēnas uguns.

Pieber sāli, piparus, pieliek ķiploku spiedē izspiestas ķiploka daiviņas. 

Pēc garšas pielej skābēto kāpostu sulu un turpina vārīt vēl vismaz 40 minūtes.

Gatavai pārkaisa smalki sagrieztus pētersīļus.

Makaroni ar brokoļiem

Makaroni ar brokoļiem.

Sastāvdaļas

  • 400 g makaronu
  • brokolis
  • tase saulē kaltētu tomātu
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 2 ēdamkarotes bazilika pesto
  • 100 g fetas siera
  • sāls, malti pipari (5 piparu maisījums)
  • svaigs baziliks

Pagatavošana

Makaronus novāra vieglā sālsūdenī. 3 minūtes pirms gatavības pievieno brokoļu ziedkopas. Kad pasta un brokoļi gatavi, ūdeni nolej.

Katlu liek uz uguns, pievieno strēmelēs sagrieztus kaltētos tomātus, ķiploku spiedē izspiestu ķiploka daiviņu, samaisa. Liek klāt pesto un iedrupina pusi no fetas siera.

Katlu noceļ no uguns, pastā iemaisa sasmalcinātas bazilika lapiņas. 

Pasniedzot uzdrupina fetas sieru.

Daudzveidīgā kāpostu saime

Baltie galviņkāposti. Universāls kareivis, jo derēs zupām, skābēšanai, marinēšanai, sautējumiem, tīteņu gatavošanai, salātiem, pīrāgu pildīšanai.

Sarkanie (violetie) kāposti. Skaistuļi – no tumši zilas līdz violetai krāsai. Kad pārgriež pusīti, svītrojums ir gluži kā glezna. Vispieprasītākie tie Lieldienu laikā. To garša ir maigāka nekā baltajiem kāpostiem. Pievienoti zupai vai sautējumam, ēdienu arī mazliet iekrāso.

Ziedkāposti. Balti, zaļi, violeti. Tie ir vismaigākie no visas kāpostu radu saimes. Svaigai ēšanai der rozetītes, bet kāti, kas ir stiegraini, noderēs zupai. No ziedkāpostiem sanāk ne tikai garšīga krēmzupa – tie iederas sautējumos, salātos, uzkodās. Ēdot šos kāpostus, neuzpūšas vēders.

Ķīnas kāposti. Lapu rozetes dēļ tos var pieskaitīt pie salātiem. Lapas ir maigas, tāpēc Ķīnas kāpostu visbiežāk izmanto salātu pagatavošanai. Kāpostiņš pieņem to produktu garšu, ar ko kopā tiek gatavots.

Briseles kāposti. Uz viena kāta varot izaugt pat simt galviņu. Tās atgādina rožu pumpurus, tāpēc tos sauc arī par rožu kāpostiem. Lai salnas nebiedē – kāpostiņš ir itin labs, arī pārcietis aukstumu. Labs spēlētājs zupās, sautējumos, dekoratīvi izskatās uzkodās un pat uz picas. Tikai pirms tam tas jānovāra sālsūdenī.

Dažādi kāposti.

Savojas kāposti. Tos sauc arī par virziņkāpostiem, jo lapas ir krokotas, trauslas. Piemērots materiāls tīteņu gatavošanai, jo lapas viegli atdalīt no kacena, un tās ir elastīgas. Viegli apceptas saplucinātas Savojas kāpostu lapas ir viena no silto salātu sastāvdaļām.

Brokoļi. Tie ne tikai ir vieni no veselīgākajiem dārzeņiem, bet arī kaloriju tajos pavisam maz. Tievētāju sapnis! Lieto svaigā, vārītā, tvaicētā un ceptā veidā. Tos izmanto zupu, mērču, pīrāgu, omlešu, dārzeņu un citu ēdienu pagatavošanai. Arī novārītiem brokoļiem jābūt spilgti zaļā krāsā un stingriem.

Kolrābji. Maigi, svaigi, kraukšķīgi – derēs salātos svaigā veidā, taču var arī apstrādāt termiski.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu