Oriģinālā adžika ir nevis mērce, bet gan garšvielu masa, kam pievienots sāls un etiķis. Adžiku izmanto, gatavojot rīsu, dārzeņu un gaļas ēdienus, to var pievienot arī zupām un sautējumiem. Iedvesmai - divas adžikas receptes.

Reklāma

Klasiskā adžika

Klasiskā adžika.

Sastāvdaļas

  • 200 g saldās paprikas
  • 100 g ķiploka daiviņu
  • 1 asā paprika
  • 50 ml baltvīna etiķa
  • 20 g kaltēta bazilika
  • 20 g kaltēta majorāna
  • 20 g kaltētu diļļu
  • 20 g kaltētas piparmētras
  • 10 g lauru lapu
  • 10 g koriandra sēklu
  • 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana

Saberž koriandra sēklas un lauru lapas. Ķiploka daiviņas, aso un saldo papriku samaļ gaļasmašīnā, izmantojot smalko sietiņu. Ar rokām sasmalcina un sajauc visus kaltētos garšaugus. 

Saliek vienā traukā un izmaisa koriandra sēklu, lauru lapu, ķiploku un papriku masu, garšaugus, vīna etiķi un sāli, tā iegūstot biezu, viendabīgu masu.

Adžiku pilda nelielos stikla trauciņos un cieši aizskrūvē. Uzglabā ledusskapī, pēc atvēršanas jāizlieto tuvāko nedēļu laikā.

Asā adžika

Asā adžika.

Sastāvdaļas

  • 3 kg tomātu
  • 500 g saldās paprikas
  • 500 g ābolu
  • 500 g burkānu
  • 500 g sīpolu
  • 200 g ķiploku
  • 4 čili paprikas pākstis vai 1 ēdamkarote maltas asās paprikas 
  • 250 g cukura
  • glāze eļļas
  • 1,5 ēdamkarotes sāls 

Pagatavošana

Sagriež tomātus, papriku, ābolus. Burkānus un sīpolu sarīvē, ķiplokus saspiež ar ķiploku spiedi. No asās paprikas izņem sēklotni un smalki sagriež. 

Visu liek katlā, pievieno eļļu, cukuru un sāli, rūpīgi samaisa un 3 stundas lēni sautē. 

Vēl karstu salej burkās un aizvāko. 

Čili.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu