Katru gadu stādu frēzijas, bet pagājušajā vasarā neviena neuzziedēja. Kāds tam varētu būt iemesls? Frēzijas pirms stādīšanas divas nedēļas esot jāpatur ledusskapī? Jautā Inese Limbažos.

Reklāma

Frēzijas neuzzied, ja netiek ievērots termorežīms, piemēram, ziemā bumbuļsīpoliem bijis par aukstu. Reizēm gadās, ka sīpoli vispār neizdzen asnus, jo nav bijusi nodrošināta termoapstrāde. Tas gan nenozīmē, ka frēzijas neziedēs arī nākamajā gadā, – skaidro kolekcionārs Agnis Ābele, kurš ar frēziju audzēšanu nodarbojas vairāk nekā 20 gadu. 

Dārzā pirmajā gadā bieži neuzzied arī lielveikalos nopērkamās, no Holandes ievestās frēzijas. Lai arī sīpolpuķu ražotāji to sīpolus iepriekš ir izturējuši nepieciešamajā termorežīmā, mērojot tālo ceļu līdz Latvijai vai arī glabājot pie mums noliktavās, gaisa temperatūra nereti noslīd līdz +5..,+7 oC. Šā iemesla dēļ importa frēzijas pēc iestādīšanas dārzā neuzdīgst vai neuzzied.

Bumbuļsīpoli pēc norakšanas jāapžāvē vietā ar labu ventilāciju +20…+25 °C temperatūrā, jānotīra un jāuzglabā maisiņos, kas laiž cauri gaisu. Lai frēziju sīpolos attīstītos ziedaizmetņi, tie līdz stādīšanai jātur +25…+27 °C temperatūrā (piemēram, speciālā glabātavā, zem radiatoriem vai kurtuvē pie apkures katliem).

Lai bumbuļsīpoli nesažūtu, to tuvumā ieteicams novietot trauku ar ūdeni. 

Ja sīpolus glabās vēsākās telpās, var gadīties, ka iestādītie sīpoli neuzdīgs. 

Lai frēzijas uzziedētu agrāk, tieši pirms stādīšanas tās 5–7 dienas patur +5 °C temperatūrā, jo pēc sīpolu atdzesēšanas ātrāk attīstās sakņu aizmetņi un asni.

Frēzijas dārzā stāda pēc iespējas agrāk, kad vien var sastrādāt 
(safrēzēt) zemi. 

Stādījumus svarīgi nomulčēt ar kūdru, lai sīpolpuķes neizjustu stresu no temperatūras svārstībām, citādi tās veidos nekvalitatīvus ziedus. Frēzijas uzzied apmēram trīs mēnešus pēc stādīšanas. Lielie sīpoli ziedus veido visātrāk. Mazie vairsīpoliņi uzzied vēlāk, veidojot pavisam mazus ziediņus.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.