Pākšaugi – gan pupiņas, gan zirņi – ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu avots, tajos netrūkst arī vitamīnu. No tiem pagatavoti ēdieni ir sātīgi un ar lielu enerģētisko vērtību.
Pupiņas ir samērā grūti sagremojamas, tāpēc tās jāizvāra pēc iespējas mīkstākas. Lai organismam būtu vieglāk pārstrādāt pupiņu ēdienus, tiem var pievienot garšvielas, kas uzlabo gremošanu, piemēram, kumīnu, koriandru, diļļu, anīsa un fenheļa sēklas.
Pirms vārīšanas pupiņas noskalo un pārlej ar aukstu, iepriekš uzvārītu ūdeni. Ne mērcēšanas, ne vārīšanas laikā nevajag pievienot sāli – tas paildzina pupiņu vārīšanos. Vārot pupiņas, sāli pieber vārīšanas beigās.
Pupiņu ēdieni nav ieteicami cilvēkiem, kam ir gremošanas un vielmaiņas traucējumi, arī locītavu slimības.
Siltie pupiņu salāti
Sastāvdaļas
- 250 g pupiņu
- 250 g konservētu sagrieztu tomātu savā sulā
- 200 g konservētas kukurūzas puse paprikas
- 1 ķiploka daiviņa
- 100 ml saldā krējuma
- 1 ēdamkarote kaltēta majorāna
- pustējkarote maltu melno piparu
- 0,5-1 tējkarote sāls
Pagatavošana
Pupiņas izmērcē un izvāra mīkstas. Papriku sagriež sīkos salmiņos. Ķiploka daiviņu smalki sakapā. Visas salātu sastāvdaļas liek katlā un uzkarsē. Pievieno garšvielas, noslēdz uguni un ļauj salātiem pastāvēt 10 minūtes. Pasniedz siltus.
Gulašzupa bez gaļas
- 100 g konservētu balto pupiņu
- 240 g konservētu tomātu bez mizas
- 100 g cukīni
- 80 g burkānu
- 80 g puravu
- 1 sīpols
- 50 g rīsu
- 250 ml dārzeņu buljona
- 1-2 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 tējkarote pesto
- baltie pipari
- sāls
Pagatavošana
Katlā ieber rīsus, pārlej ar ūdeni, lai ir pārklāti, un uzvāra. Noregulē mazu liesmu, pieber sāli, katlam uzliek vāku un ļauj ūdenim iztvaicēties aptuveni 20 minūtes.
Burkānus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Puravu noskalo un sašķēlē plānās ripās. Cukīni sagriež kubiņos, sīpolu sīki sakapā. Katlā uzkarsē olīveļļu un viegli apcep sasmalcinātos dārzeņus. Pārlej ar dārzeņu buljonu, pievieno konservētos tomātus. Pastiprina garšu ar sāli, svaigi maltiem pipariem un pesto. Aptuveni 10 minūtes pavāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi gatavi.
Pupiņas noskalo zem tekoša ūdens un pieliek zupai, bet vārīt vairs nevajag, tikai ļauj pupiņām sasilt.
Iemaisa izvārītos rīsus. Zupu lej šķīvjos un pasniedz karstu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu