Grūbas ir nolobīti, noapaļoti vai šķelti miežu graudi. Tās ir bagātas ar šķiedrvielām, aminoskābēm, B grupas vitamīniem. Grūbas satur selēnu, fl uoru un lizīnu, kas stiprina imūnsistēmu, tajās netrūkst arī kalcija, dzelzs un joda.No grūbām var vārīt biezputru, šie graudaugi lieliski papildina zupas un sautējumus – sabiezina ēdienu un piešķir patīkamu garšu. Novārītas grūbas var pievienot svaigajiem salātiem, tās sader ar sēnēm, zivīm un žāvētiem augļiem.
Sastāvdaļas
- 200 g grūbu
- 1 baklažāns
- 2 tomāti
- 1 paprika
- 100 g rukolas
- 1 ķiploka daiviņa
- 120 g pikanto siera bumbu
- 50 ml olīveļļas
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 1 tējkarote sojas mērces
- šķipsna maltu melno piparu
- šķipsna sāls
Pagatavošana
Grūbas vairākkārt noskalo, izmērcē un novāra. Pēc tam noskalo, lai nav saķepušas.
Baklažānu sagriež lielās šķēlēs, uzbārsta sāli un ļauj 10 minūtes pastāvēt, lai sāls noņem rūgtumu (kad uz šķēlēm parādās pilieni kā rasa, tos noslauka ar virtuves papīra dvieli). Sagriež gabaliņos, uzbārsta maltus melnos piparus un apcep uz pannas sakarsētā eļļā.
Papriku sagriež un apcep atsevišķi. Tomātus sagriež daiviņās.
No olīveļļas, citrona sulas, sakapātas ķiploka daiviņas, sojas mērces un sāls pagatavo mērci.
Traukā kārto siltas grūbas, rukolu, tomātus, siltu apcepto papriku un baklažānus, virspusē liek siera bumbu gabaliņus. Pārlej ar mērci un pasniedz, kamēr salāti silti.