Mans paziņa Sauļus Kmits no Lietuvas ieteica izmēģināt senu gurķu sālīšanas recepti, ko pats izmanto jau daudzus gadus. Gurķi patiešām garšo lieliski, ir stingri un kraukšķīgi.

Pārtikas produktiem paredzētā spainī liek biezu kārtu diļlu, upeņu lapas, ozollapas un vairākus nomazgātas un nomizotas mārrutka saknes gabalus. Virsū vertikāli citu pie cita kārto rūpīgi nomazgātus gurķus. Uz tiem liek vēl vienu kārtu diļļu, lapas, mārrutka saknes gabaliņus. Atkal seko kārta gurķu un vēl viena kārta lapu un diļļu.

Pārlej sālsūdeni, ko gatavo, uz 1,5 litriem ūdens izšķīdinot 3 ēdamkarotes sāls (es lietoju košersāli). Sālsūdenim pilnībā jāpārklāj gurķi un lapas. Pa virsu uzliek slogu un atstāj siltā vietā ierūgt.

Pēc trim četrām dienām uz sālījuma parādās putas, kas liecina, ka rūgšanas process norit veiksmīgi, savukārt gurķi ir mainījuši krāsu no koši zaļas uz sūnu zaļu.

Gurķus izņem no sālījuma un zem tekoša ūdens noskalo, lai apturētu rūgšanas procesu. 

Sapilda tīrās trīslitru burkās – tāpat liek vertikāli (lai labāk aizpildīts trauka tilpums), pieliek vairākas ķiploka daiviņas (dabīgs antiseptiķis, kas neveicina rūgšanu) un čili pipara pāksti, ja patīk pikantāka garša.

Saturam pārlej svaigu sālsūdeni, ko gatavo tāpat kā iepriekš. Burku pielej pilnu un pagaida dažas minūtes, līdz visi gaisa burbulīši pacēlušies virspusē. Aizvāko ar plastmasas vāciņiem tā, lai zem vāciņa paliktu pēc iespējas mazāk gaisa. Sālītos gurķus uzglabā pagrabā.

Sālīti gurķīši.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.