Skābeņu zupa ir pirmais ēdiens, ar ko asociējas šie zaļumi, kas bagāti ar kāliju un vitamīniem. Tomēr tās iederas ne vien zupā, bet arī salātos, sautējumos, mērcēs un pīrāgu pildījumā. Šīs zaļās lapiņas skābenās garšas dēļ ir lieliska piedeva kartupeļu salātiem, var arī kartupeļu biezenim pievienot skābeņu biezeni. Tās piešķir patīkamu svaigumu jogurta un zaļumu mērcēm. Lielā skābes daudzuma dēļ skābenes sīkstu gaļu padara mīkstu un irdenu.
Skābenes ieteicams kombinēt ar spinātiem, jo padara to garšu izteiksmīgāku. Lieliski sader ar dillēm un lociņiem.
Pēc vasaras saulgriežiem gan skābenēs, gan rabarberos skābeņskābes koncentrācija palielinās vairākas reizes, tāpēc tos neiesaka lietot uzturā. Taču
bagātīgi saaugušās skābenes var jau laikus sagatavot ziemas krājumiem – zaļās lapiņas var gan sasaldēt, gan konservēt.
Līdz ar to arī vēlā rudenī un ziemā būs iespējams uzvārīt aromātisku skābeņu zupu.
Lai skābenes nezaudētu kvalitāti
- Vislabāk izmantot jaunās skābeņu lapiņas, jo tās ir vērtīgākas.
- Skābenes mazgā tieši pirms gatavošanas, jo mitruma ietekmē tās ātri bojājas.
- Tās nevāra alumīnija un čuguna katlos, jo, skābeņskābei mijiedarbojoties ar šiem materiāliem, ēdienam rodas nepatīkama metāliska piegarša.
- Karstuma ietekmē skābenes zaudē spilgti zaļo krāsu un arī daļu garšas, tāpēc zupām tās pievieno pēdējā brīdī, vārot ne ilgāk par 2–3 minūtēm.
- Gatavojot salātus, kuros iekļautas svaigas skābenes, tās saplucina ar pirkstiem vai pievieno veselas, jo griešana ar nazi noārda C vitamīnu.
- Nav ieteicams skābenes glabāt ledusskapī ilgāk par 3 dienām.
Skābeņu zupa ar selerijām
- 300 g kūpināta cūkas cauraudzīša
- 100 g miežu putraimu
- 200 g skābeņu
- 4 vidēja lieluma burkāni
- 4 vidēja lieluma kartupeļi
- 2 selerijas kāti
- 1 sīpols
- sauja pētersīļa lapiņu
- 1 lauru lapa
- 1 l dārzeņu vai gaļas buljona
- 1 l karsta ūdens
- sāls, pipari
Katlā liek nomizotus un kubiņos sagrieztus kartupeļus, burkānus un selerijas kātus. Pievieno vairākos ūdeņos noskalotus putraimus, lauru lapu, no cauraudzīša nogrieztu ādu, pārlej ar karstu buljonu, ūdeni un vāra aptuveni 30 minūtes.
Nelielā eļļas daudzumā apcep sīki sagrieztu cauraudzīti, sakapātu sīpolu un pētersīļus. Pievieno zupai un turpina to vārīt vēl 15 minūtes.
Skābenes nomazgā, sagriež sīkāk. Kad zupa gatava, izņem lauru lapu un cūkādiņu, ja nepieciešams, pievieno vēl karstu ūdeni, sāli un piparus, iemaisa skābenes un katlu noceļ no uguns.
Katlam uzliek vāku un atstāj zupu vismaz 15 minūtes savilkties. Pasniedzot pievieno vārītu olu un skābo krējumu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem