Kurš virtuves rīks rudenī tiek visvairāk nodarbināts? Rīve! Ir tādas rīves, kas kalpo gadiem ilgi un tiek pat mantotas. Citi ir sava ideālā darbarīka meklējumos. Starp citu, daudzskaldņu rīvei viena plakne tiek deldēta gandrīz katru dienu, bet citas neizmanto ne reizi.
Vai instruments darba gatavībā?
Ja rīve ilgāku laiku nav izmantota, jāpārbauda, vai tā nav sarūsējusi vai salūzusi, jo tas tomēr ir ass priekšmets, ar ko iespējams sevi savainot. Pat ja virtuvē šo rīku lieto reti, daudz labāk būs, ja to rūpīgi uzglabās. Ar sarūsējušu rīvi gan nevajadzētu darboties, jo ēdienā var nokļūt rūsa un metāls.
Jāpērk jauna rīve? Pirms izvēlas, jānoskaidro, cik bieži tā būs vajadzīga.
Kafejnīcas īpašniece Evija Liepiņa iesaka: “Pērkot rīvi, nevajadzētu žēlot naudu, jo to mēs labākajā gadījumā pērkam vienreiz mūžā. Labāk iegādāties labu priekšmetu, nevis lētu plastmasas rīvi, kas ir neasa un ar nedaudzām virsmām.”
Virsmu daudzums un dažādība gan vēl neliecina par rīves kvalitāti. Dažas virsmas ir diezgan nepraktiskas, tāpēc jālūko, vai šim virtuves piederumam ir tās, ko izmanto visbiežāk. Evija Liepiņa stāsta: “Jāskatās, kādas virsmas patīk un ko gribēsies rīvēt. Protams, ir galvenās klasiskās virsmas, ko lieto biežāk. Es neizvēlētos rīvi ar virsmu, kas atrodas starp stienīšiem, jo ar to ir grūti strādāt. Labāk pirkt stabilu nerūsējošā tērauda rīvi vismaz ar četrām virsmām.”
Ko uz kā rīvēt
Cietos dārzeņus, piemēram, burkānus, baltos redīsus u.c., kā arī sieru var rīvēt rupjākās vai smalkākās skaidiņās (kā teikts receptē) uz klasiskajām virsmām.
Citrona vai apelsīna miziņu visērtāk var sarīvēt uz smalkas virsmas. Bet, lai puse sarīvētā nepaliktu uz rīves, Evija Liepiņa iesaka pirms tam uz virsmas uzlikt gabaliņu pārtikas plēves. Tad smalkās skaidiņas varēs noņemt kopā ar plēvi un rīvē nekas nepaliks.
Ērta un praktiska ir horizontālā rīve ar maināmām virsmām. Ar to iespējams ātri sarīvēt kāpostus salātiem vai sasmalcināt dārzeņus lielākos vai mazākos gabaliņos sautējumiem, zupām vai svaigam patēriņam.
Virtuvē noder arī neliela ķiploku rīve, uz kuras tos var smalki saberzt un ērti noņemt no rīves.
“Virtuvē ļoti reti kaut ko var izdarīt aplami,” uzskata Evija. “Nevaru iedomāties, ko varētu sarīvēt nepareizi. Vajag darīt to, kas patīk un šķiet pareizi, kā arī eksperimentēt.”
Mehānika un elektronika
Mūsdienu virtuves tehnoloģijas neaprobežojas tikai ar klasisko daudzšķautņaino metāla rīvi. Veikalos kārdina mehāniskās rīves, kurās produktus var sasmalcināt, ievietojot rīvē un sakapājot ar speciālu nazīti vai griežot rokturi. To priekšrocība ir drošība, jo rokām nav jāsaskaras ar nazīšiem un rīves mehānismu. “Mehāniskās rīves, manuprāt, der priekam. Kāda uzcītīga mājsaimniece varbūt lieto tās regulāri, bet citām pēc pirmajām reizēm apnīk. Ideja ir laba un noder, ja ļauj virtuvē palīdzēt bērniem,” šādu rīvju funkcionalitāti apsver Evija.
Savukārt elektriskās rīves jeb virtuves kombainu funkciju klāstā atrodamās rīvēšanas iespējas noder, gatavojot regulāri un daudz.
Ikdienā šāds kombains, iespējams, nebūs izdevīgs, jo dārzeņus un citus produktus mazos daudzumos vieglāk var sarīvēt ar parasto rīvi.
Der zināt!
Rīvei jābūt:
- ērtai,
- drošai,
- izturīgai,
- no laba materiāla,
- ar virsmām, kuras patiešām tiks izmantotas.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu