Esam iecienījuši sāļos suši – japāņu ēdienu no vārītiem rīsiem, kuros ietin, piemēram, zivi vai citas jūras veltes. Bet mājās var pagatavot arī saldos suši!
Ar marcipānu un mellenēm
(4 porcijas)
• 150 g marcipāna
• 200 g maskarpones siera
• 50 g pūdercukura
• Sauja melleņu vai dižbrūkleņu
Marcipānu izrullē plānā kārtiņā. Lai tas nepieliptu pie mīklas ruļļa, marcipānu un darba virsmu apkaisa ar pūdercukuru. Maskarpones sieru sajauc ar pūdercukuru un plānā kārtiņā uzklāj uz marcipāna tā, lai aizņem pusi no laukuma. Vidū liek mellenes un sarullē. Ja marcipāna malas nelīp kopā, to apziež ar pienu.
Ar persikiem un siera krēmu
(6–8 porcijas)
• 250 g suši rīsu
• 400 ml kokosriekstu piena
• 350 ml ūdens
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 8 rīsu lapas
• 3 persiku pusītes
• 3 apelsīna šķēles
• 100 g Filadelfijas siera
• 50 g pūdercukura
• 20 g sviesta
• Ēdamkarote rīvētas apelsīna miziņas
• Ēdamkarote apelsīna sulas
Suši rīsus noskalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs. Kokosriekstu pienu sajauc ar ūdeni, pievieno rīsus un, nepārtraukti maisot, lai tie nepiedeg, vāra aptuveni astoņas minūtes, līdz mīksti. Pielej citrona sulu, samaisa, uzliek vāku un ļauj, lai rīsi piebriest.
Persiku pusītes sagriež 1 x 1 cm diametra salmiņos, līdzīgi sadala arī apelsīna šķēles. Aukstu Filadelfijas sieru saputo ar pūdercukuru un mīkstu sviestu, kamēr veidojas stingra masa. Pievieno apelsīna sulu un rīvētu miziņu un vēl mazliet saputo.
Kad rīsi atdzisuši, gatavo suši. Rīspapīru uz minūti iemērc vēsā ūdenī un izklāj uz suši rullējamā paklājiņa.
Ar rīspapīru ir mazliet grūtāk darboties nekā ar nori lapām, jo, ilgāk paturot ūdenī, tas kļūst tik mīksts, ka nevar sarullēt.
Arī ietīšana ir savādāka, jo, pirmkārt, tas ir apaļš, otrkārt, sliktāk rullējas, kļūst nelīdzens. Lai būtu vieglāk, var mazliet ar rokām piepalīdzēt un pastiept. Vienā rīspapīra malā blīvā kārtā liek rīsus (aizpilda aptuveni pusi laukuma), tad uzziež siera masu un vidū liek apelsīna gabaliņu vai persika salmiņu. Sarullē un stundu patur vēsumā. Sagriež ar asu nazi 1–1,5 cm biezas ripiņas un pasniedz ar zemeņu mērci (vienkāršākais variants – saldētas un pēc tam atkausētas zemenes saputo ar cukuru).
Ar kakao un zemenēm
(8 porcijas)
Mīklai
• 200 ml piena
• 100 g kviešu miltu
• Ēdamkarote kakao pulvera
• Ēdamkarote augu eļļas
• Ēdamkarote cukura
• ½ tējkarotes cepamā pulvera
• Šķipsniņa sāls
Pildījumam
• 250 g suši rīsu
• 400 ml kokosriekstu piena
• 350 ml ūdens
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 8 lielas zemenes
• 150 g maskarpones siera
• 75 g pūdercukura
• Tējkarote vaniļas cukura
Pagatavo rīsus, kā rakstīts receptē ar persikiem un siera krēmu.
Mīklai kviešu miltus sajauc ar kakao pulveri, cukuru un sāli. Pielej 100 ml auksta piena un samaisa, bet otrus 100 ml piena uzvāra un tad pielej. Pievieno eļļu un samaisa. Pieber cepamo pulveri un sakuļ ar mikseri vai blenderi viendabīgā masā. Atkarībā no miltu kvalitātes piena daudzums var atšķirties. Mīklai jābūt tikpat šķidrai kā plāno pankūku mīklai. Pēc 10 minūtēm tā piebriest. Mīklu lej uz sakarsētas pannas un cep lielas, plānas ripas kā pankūkas.
Pildījumam maskarpones sieru sajauc ar vaniļas cukuru un pūdercukuru. Zemenes sagriež strēmelītēs. Atdzisušu ripu liek uz suši rullējamā paklājiņa un nogriež apaļo malu (aptuveni 4–5 cm). Pie nogrieztās malas kārto rīsus, sablīvējot tos apmēram 8 mm biezā kārtā. Uzziež maskarpones sieru un vidū liek zemenes. Sarullē suši vienā kārtā un nogriež aizmugurējo apaļo maliņu. Augšpusi ar abām rokām nedaudz saspiež, veidojot jumtiņu. Noliek uz pusstundu vēsumā un tad sagriež 1,5 cm biezos trīsstūrīšos. Pasniedz ar vaniļas vai zemeņu mērci.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.