Kā organismu katru dienu nodrošināt ar vērtīgajām vielām, kas atrodamas sēkliņās, riekstos un žāvētajos augļos? Pagatavot no tiem gardus un veselīgus batoniņus!

Reklāma

Šādam kārumam iespējams simtiem variāciju – viss atkarīgs no pieejamajiem produktiem, finansiālajām iespējām un vēlamās garšas buķetes. Galvenais – jābūt saistvielai, kas visu saturēs kopā, jo īpaši, ja batoniņš tiek ņemts līdzi uz darbu vai skolu. Sablendējot žāvētus augļus, sēkliņas un riekstus, saistvielai var izmantot kokosriekstu eļļu, kas jau istabas temperatūrā labi sacietē, kā arī zemesriekstu vai saldkrējuma sviestu, medus sīrupu. 


Žāvētajiem augļiem jābūt kvalitatīviem, riekstiem un sēkliņām – svaigiem, citādi oksidējas tajos esošā eļļa un batoniņi ir rūgti. 

Garša ļoti atšķiras, ja kaut vai viena veida sēkliņas vai rieksti vairs nav svaigi. 

Jo īpaši jāuzmanās ar magonēm, sezama sēklām, valriekstiem, lazdu riekstiem un zemesriekstiem. Der tikai nesālītas pistācijas un rieksti.


Veselīgāk, ja kārumam pievieno auzu pārslas (ieteicamas pilngraudu un bioloģiski audzētās). 



Ar auzu pārslām.

Ar auzu pārslām


• 250 g pilngraudu auzu pārslu


• 200 g mīksto dateļu bez kauliņiem


• 250 g mandeļu


• 50 g zemes­riekstu sviesta


• 2–3 ēdam­karotes medus 


Mandeles aplej ar aukstu ūdeni un nakti mērcē. No rīta noņem miziņu un mandeles sakapā ar nazi. Auzu pārslas uz pannas nedaudz apgrauzdē. Dateles sagriež gabaliņos un blendē, līdz iegūta viendabīga masa. Ja dateles ir nedaudz sausas un nevar labi samalt, var pievienot nedaudz citrona sulas. Katliņā ar biezu dibenu uz mazas uguns izkausē zemesriekstu sviestu, pievieno medu un samaisa. Kamēr masa vēl silta, pieber mandeles, auzu pārslas un dateles. Ar rokām rūpīgi izmīca, līdz visas sastāvdaļas vienmērīgi samaisītas. Liek veidnē vai traukā, kas izklāts ar cepampapīru, un vienmērīgi izlīdzina masu. Tad ar mitrām rokām vai lielu karoti rūpīgi sapresē, līdz izveidojas blīva kārta. 25 minūtes patur saldētavā. Pēc tam izņem un sagriež garenos gabaliņos. Vislabāk katru ietīt cepampapīrā, lai batoniņi siltumā nesaliptu kopā, vai glabāt ledusskapī. 


Ja nav pieejams zemesriekstu sviests, var izmantot saldkrējuma sviestu. 


Ar valriekstiem.

Ar valriekstiem un aprikozēm


• 120 g valriekstu


• 120 g žāvētu aprikožu


• 100 g rozīņu


• 100 g žāvētu dzērveņu


• 100 g dažādu sēkliņu


• 50 g linsēklu


• 50 g kokosrieksta skaidiņu


• 125 g sviesta


• 80 g brūnā cukura


Riekstus un sēkliņas nedaudz apgrauzdē. Pēc tam atdzesē un riekstus sakapā ar nazi vai mazliet sablendē. Linsēklas samaļ kafijas dzirnaviņās. Sviestu izkausē un uz lēnas uguns vāra kopā ar cukuru, līdz masa nedaudz sabiezē. Aprikozes sagriež mazos gabaliņos, rozīnes un dzērvenes pārgriež uz pusēm. Visas cietās sastāvdaļas sajauc kopā un tām uzlej izkausētā sviesta un cukura masu. Rūpīgi izmīca. Liek veidnē, kas izklāta ar cepampapīru, un sapresē ar karoti vai piespiež ar mitrām rokām. Stundu atdzesē ledusskapī. Sagriež garenos gabaliņos un katru ietin papīrā.



Batoniņus ledusskapī var uzglabāt 2–3 nedēļas.


7 padomi gatavošanā


1. Pirms batoniņu gatavošanas riekstus ieteicams vismaz stundu mērcēt siltā ūdenī. Pēc tam tos sakapā ar nazi vai sasmalcina blenderī, kam ir S veida asmens. 


2. Žāvētos augļus (dateles, vīģes, aprikozes) pirms blendēšanas ar nazi sagriež mazākos gabaliņos.


3. Ja gatavā masa ir pārāk skāba vai sausa, var pieliet medu, melasi, agaves vai cukurniedru sīrupu. Ja batoniņiem pievieno dateles un aprikozes, papildu saldvielas parasti nevajag. 


4. Lai saglabātos ogās un augļos esošās vērtīgās vielas, nav ieteicams batoniņus karsēt par +45 °C augstākā temperatūrā.


5. Lai batoniņi turētos kopā, 

vajadzīgs vismaz kāds auglis, kas sablendējot kļūst līdzīgs līmei. Tādas, piemēram, ir dateles, vīģes, plūmes. 

Turklāt svarīgi, lai dateles un plūmes būtu mīkstas. Piemēram, no sausām un cietām datelēm batoniņš neizdosies.


6. Ja sēkliņas, riekstus, auzu pārslas pirms gatavošanas uz pannas vai cepeškrāsnī mazliet apgrauzdē, tas ievērojami uzlabo produkta garšu.


7. Batoniņiem var uzliet šokolādes glazūru vai iemaisīt tajos šokolādes skaidiņas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.