Salaku, citviet Latvijā sauktām arī par stintēm, pagatavošanas iespējas ir visai plašas. Tās var cept, grilēt, marinēt, izmantot sacepumiem un zupām. Lai arī vizuāli šķiet līdzīgas reņģēm, tās pieder lašveidīgajām zivīm. Salakām jeb stintēm piemīt ne ar ko nesajaucams svaigu gurķu aromāts, taču ne garša. Tā ir maiga.
Mūsu salakas savus brieduma gadus aizvada jūras ūdenī, bet nārstot dodas upēs. Lai arī sīkas, tās ir plēsīgas – ēd zooplanktonu, citu zivju ikrus un pavisam mazas zivtiņas. Bieži arī pašas kļūst par barību lielākām zivīm. Kurzemnieki salakas dēvē par stintēm, taču tas nav sulīgs apvidvārds, bet gan no vācu valodas pārņemts nosaukums (stint).
Nu jau par tradīciju ir kļuvis salaku makšķerēšanas laikā Liepājā rīkot stinšu copes mačus. Viens no šā pasākuma organizētājiem ir arī Turaids Šēfers, ģimenes uzņēmuma Sofijas laivas īpašnieks. Viņš ne vien makšķerē stintes (to dara decembrī, janvārī, februārī, kad zivis dodas nārstot), bet arī no tām gatavo ēdienus.
“Mēs vārījām stinšu zupu uz dzīvas uguns. Vispirms katlā ar ūdeni liek stintes, pieber sāli, pieliek melnos piparu graudus, dilles ar visiem kātiem un vāra buljonu. Kad gaļa sāk atdalīties no asakas, zivis izņem no viruma un noloba. Buljonā liek gabaliņos sagrieztus kartupeļus un burkānus un vāra, līdz mīksti. Pēc tam pievieno nolobītās stintes. Kad zupa gatava, lej šķīvī, kurā ielikta svaiga, izķidāta stinte. Kamēr virums padzisīs, šī stinte karstajā buljonā būs iztvaicējusies.”
Stinšu svētkos Liepājā no salaku copes sacensībās samakšķerētajām zivīm dažādus ēdienus parasti gatavo Havjers Garsija, restorāna-takērijas El Santo X šefpavārs.
“Es salaku jeb stinšu zupu vāru asāku, nekā latvieši to raduši darīt. Un šo asumiņu rada kaltēts čili.”
Lūk, kā rīkojas Havjers. Stintes izķidā un nogriež galvas, uzber sāli. Zivis liek katlā, pārlej ūdeni, pievieno sīpolus, ķiplokus, rozmarīna un timiāna zariņu, kā arī sagrieztus svaigus tomātus, pētersīļus un čili. Pavāra 10 minūtes, tad izņem stintes, bet pievieno ripiņās sagrieztus burkānus. Zupu turpina vārīt, līdz burkāni mīksti. Pasniedzot šķīvī ieliek citrona šķēlīti.
Tikpat gards un sātīgs ēdiens ir olās ieceptas stintes, ko arī Havjers piedāvāja Stinšu svētku dalībniekiem. “Vairākas olas sakuļ, kā gatavojot olu kulteni. Pievieno sāli un piparus, nedaudz saldā krējuma un lej uz sakarsētas pannas. Sakultajām olām pa virsu kārto iztīrītas stintes. Liek cepeškrāsnī un cep. Kad olu kultenis ir gatavs, to griež kā pīrāgu.”
1. Stintes sāls apvalkā
• 1 kg stinšu
• 1 citrona sula
• 2 kg sāls
• 2 olu baltumi
Zivis izķidā un apslaka ar citrona sulu. Bļodā sakuļ 2 olu baltumus ar 75 ml ūdens un kopā ar sāli samaisa biezā putriņā. Uz cepešpannas liek 1/3 sāls mīklas, tad kārto stintes, tām virsū – atlikušo sāls mīklu. Cep cepeškrāsnī +180 °C 30–40 minūtes. Tad izņem no cepeškrāsns un pārsit sāls augšējo kārtu. Ļoti labi garšo kopā ar krāsnī ceptiem jaunajiem kartupelīšiem (tagad tos var nopirkt arī ziemā!).
Sāls apvalkā gatavotas zivis vislabāk saglabā garšu un sulīgumu.
2. Ceptas stintes ar gurķu mērci
• 500 g stinšu
• 2 olas
• 6 ēdamkarotes miltu
• eļļa cepšanai
• sāls
Gurķu mērcei:
• 2 svaigi gurķi
• 2 selerijas kāti
• 1 čili pipars
• pētersīļi
• dilles
• lociņi
• skābais krējums
• pipari, sāls
Zivis izķidā, nogriež galvas un noskalo. Apvārta miltos, tad olā un no abām pusēm cep pannā uzkarsētā eļļā, līdz kļūst zeltainas.
Gurķus nomizo un sagriež kubiņos, arī selerijas kātus sagriež kubiņos. Zaļumus sīki sagriež. Čili piparu pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un sagriež mazos kubiņos. Visu samaisa ar krējumu, sāli un piparus pievieno pēc garšas.
Ceptās stintes pasniedz ar svaigo gurķu mērci.
3. Marinētas stintes
• 1 kg stinšu
• kviešu milti panēšanai
• eļļa cepšanai
Marinādei
• 2 l ūdens
• 200 ml 9% etiķa
• 3 sīpoli
• 3 burkāni
• 5 lauru lapas
• 20 piparu graudu
• 3 ēdamkarotes sāls
• 4 ēdamkarotes cukura
Zivis izķidā un noskalo zem tekoša ūdens strūklas. Katliņā uzvāra 2 litrus ūdens, pievieno biezās ripiņās sagrieztus burkānus un sīpolus, 10 minūtes vāra uz lēnas uguns. Pēc tam pievieno etiķi, sāli, cukuru, melnos piparus un lauru lapas un karsē vēl 5 minūtes.
Stintes apviļā miltos un strauji apcep karstā eļļā. Apceptās zivis kārto traukā un pārlej ar verdošu marinādi. Ļauj diennakti iemarinēties.