Tā kā svaigās plūmes nopērkamas cauru gadu, no tām var pagatavot pikantu mērcīti gaļas ēdieniem. Īpašo Ziemassvētku smaržu piešķirs bagātīgi pievienotās krustnagliņas.
Sastāvdaļas
- 2 kg plūmju
- 700 g ābolu
- 700 g rozīņu bez kauliņiem
- 4 sīpoli
- 3 ķiploka daiviņas
- 1,3 kg cukura
- 1,5 l galda etiķa
- 2 ēdamkarotes sāls
- 2 tējkarotes krustnagliņu
- 25 g smaržīgo piparu
- 25 g ingvera saknes
Pagatavošana
Noskalotas plūmes lek katlā ar vāku, uzlej nedaudz ūdens un uz lēnas uguns izsautē mīkstas. Izberž caur sietu un atdala kauliņus. Ābolus nomizo, izņem serdes un sīki sagriež. Sīpolus nomizo un sakapā, ķiploka daiviņas saspiež.
Plūmes, ābolus, sīpolus, ķiplokus, rozīnes, etiķi, cukuru, sāli un marlē iesietas krustnagliņas, smaržīgos piparus un ingvera sakni liek katlā un vāra uz lēnas uguns, līdz visas sastāvdaļas mīkstas.
Lai mērce būtu asāka, var pielikt svaigu čili.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem
0.2 °C


























































































































































































































































