Veselīgās rudens ogas iederas salātos, no tām pagatavotas mērces vai ievārījums veido lielisku saspēli gan ar dārzeņiem (kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu), gan gaļas ēdieniem (cepetis vai putraimdesas ar brūkleņu ievārījumu), gan sieriem. No brūklenēm var uzburt daudzveidīgus desertus, sākot ar uzputeni un beidzot ar drumstalkūku.
Brūklenes satur daudz organisko skābju un minerālsāļu, C vitamīnu, pektīnvielas (tās cīnās ar holesterīnu!), mangānu, kāliju un miecvielas. Brūklenēm piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības, tās līdzīgi kā āboli uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu, ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, pazemina asinsspiedienu, šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus.
Brūklenes var izmantot kā konservantu, piemēram, gatavojot ābolu, plūmju, bumbieru un brūkleņu ievārījumu. Šāds ievārījums labi glabājas arī bez cukura.
Brūkleņu un ābolu drumstalkūka
Sastāvdaļas
- 4 ēdamkarotes brūkleņu ievārījuma
- 2–3 āboli
- 2–3 bumbieri
- 60 g miltu
- 60 g auzu pārslu
- 100 g sviesta
- 100 g brūnā cukura
- 1 tējkarote kanēļa
Pagatavošana
Bumbierus un ābolus nomizo un sagriež nelielos gabalos. Pievieno brūkleņu ievārījumu un kanēli, samaisa. Veido drumstalas: bļodā liek sviestu, miltus, auzu pārslas un cukuru, ar rokām saberž, līdz veidojas krēmīgas drumstalas.
Cepamtraukā liek ābolu, bumbieru un brūkleņu masu, pa virsu izklāj drumstalas.
Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 175 grādos 20–30 minūtes, kamēr drumstalas kļuvušas zeltaini brūnas.
Var dekorēt ar ābolu un bumbieru šķēlītēm, uzbārstīt pūdercukuru.
Cepti āboli ar brūkleņu pildījumu
Sastāvdaļas
- 8 āboli
- 50 g brūkleņu
- 100 g valriekstu
- 3 ēdamkarotes medus
- šķipsna kanēļa
Pagatavošana
Sasmalcina valriekstus. Pievieno brūklenes un nedaudz saspaida, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad pieliek medu un kanēli un visu rūpīgi samaisa.
Āboliem izgriež serdi. Kārto uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru. Izgrieztajā iedobumā liek brūkleņu un riekstu pildījumu. Pannu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep pildītos ābolus 170 grādos 15–30 minūtes (cepšanas ilgums atkarīgs no ābolu šķirnes).
Var pasniegt kopā ar saldējumu.