Kāda brūkleņu ievārījuma burciņa gan jau ir katras saimnieces mājās. Taču šīs rudens ogas var izmantot daudz plašāk – ne tikai ievārījumam. Cūkgaļas cepeša šķēle vai grilēta vistas fileja ar brūkleņu mērci – kāpēc ne?! Grilēts kamambērs ar brūkleņu čatniju – kas var būt labāks par šo!
Lai organisms uzņemtu visu vērtīgo, ko satur brūklenes (daudz A un C vitamīna, kāliju un mangānu), tās jāēd svaigas. Kādu sauju ogu var apēst tāpat, svaigas brūklenes var pievienot putrām, salātiem, iemaisīt kādā sautējumā, sablendētas klāt uz pankūkām.
Šīs rudens ogas iederas salātos, no tām pagatavotas mērces vai ievārījums veido lielisku saspēli gan ar dārzeņiem (kartupeļu pankūkas ar brūkleņu ievārījumu), gan gaļas ēdieniem (cepetis vai putraimdesas ar brūkleņu ievārījumu), gan sieriem. Šo ogu rūgtenumiņš nevainojami iekomponējas pikanta čatnija garšu buķetē.
Grilēts kamambērs ar brūkleņu čatniju
Sastāvdaļas
4 kamambēra ritulīši
Čatnijam:
- 300 g brūkleņu
- 1 sarkanais sīpols
- neliels ingvera saknes gabaliņš
- puse vidēji asa čili
- 3 ēdamkarotes brūnā cukura
- 2 ēdamkarotes augu eļļas
- 2 ēdamkarotes ābolu etiķa
- kanēlis
- sāls
Pagatavošana
Sīpolus sakapā un apcep uz pannas eļļā, līdz kļūst zeltaini. Pievieno plānās ripiņās sagrieztu ingveru un čili, apcep aptuveni minūti. Pieber brūklenes un visu sautē 2–3 minūtes.
Pievieno cukuru, sāli, kanēli un etiķi un uz lēnas uguns karsē 5 minūtes.
Brūkleņu čatniju ielej traukā, atdzesē, tad uz kādām trim stundām ievieto ledusskapī.
Pirms sēšanās pie galda kamambēra ritulīšus apcep no abām pusēm uz maksimāli karsta grila. Nekavējoties liek uz šķīvja un ēd kopā ar brūkleņu čatniju.