20. gadsimta četrdesmitajos gados amerikāņu zinātnieks Viljams Šeldons nāca klajā ar somatotipu teoriju, raksturojot cilvēka ķermeņa trīs pamattipus.
- Ektomorfais (astēniskais) ķermeņa tips, kam raksturīga gara, slaida ķermeņa uzbūve bez izteiktas muskulatūras un izteikta zemādas tauku slāņa.
- Mezomorfais (normostēniskais) ķermeņa tips, kuru raksturo labi attīstīta muskulatūra.
- Endomorfais (hiperstēniskais) ķermeņa tips, kuram raksturīgs īss, masīvs augums, apaļas formas.
Somatotipus ir vērts zināt, lai varētu objektīvi izvērtēt savu ķermeņa kompozīciju, iemācoties uzsvērt stiprākās un koriģēt vājākās iezīmes.
Ektomorfs (astēniskais tips)
Raksturīga gara un slaida ķermeņa uzbūve, šaura seja ar augstu, taisnu pieri, tievs, garš kakls, tievas un garas rokas un kājas, raksturīgi šauri pleci un šauri gurni, garš, plakans krūšu kurvis, salīdzinoši neliels ķermeņa svars, salīdzinoši zems tauku un muskuļu daudzums, bet izteikts reljefs. Pilnīgi pretēja ķermeņa uzbūve endomorfajam tipam. Raksturīga bāla, sausa un plāna āda.
Medicīniski – biežāk piemeklē dažādas alerģiskas slimības. Ektomorfam ķermeņa tipam ir nosliece uz elpošanas ceļu, plaušu (pneimonija), kuņģa slimībām (gastrīts, čūlas slimība) un iekšējo orgānu noslīdējumiem.
Sportā ļoti bieži sastopami izturības slodzēs, maratonos. Ir arī teiciens: “jo garākas distances, jo slaidāks sportists.” Šī kombinācija veiksmīga ir tādēļ, ka mazāks ķermeņa svars patērē mazāk enerģijas noteiktā laika vienībā, ļaujot veikt garākas distances. Garais augums, vieglais svars un augstais gravitācijas centrs ļoti noder augstlēkšanā. Jāšanas sportā, piemēram, zirgam sportista vieglās ķermeņa uzbūves dēļ ir jānes mazāks svars.
Uzturs. Ļoti labi tolerē ogļhidrātus, tādēļ ogļhidrātu proporcija ēdienkartē var būt samērā augsta. Lai attīstītu fiziskās īpašības, maltīti ieteicams balstīt uz olbaltumvielām un ogļhidrātiem ar salīdzinoši zemāku tauku saturu. Ogļhidrāti iesakāmi katrā maltītē, īpaši pēc fiziskām aktivitātēm. Ieteicama augļu un dārzeņu dažādība. Vēlams izvairīties no liela papildus uzņemtā cukura daudzuma.