Latvijas iedzīvotājiem ir ieguldīti 305 miljoni eiro krājobligācijās, 10,4 miljardi eiro atrodas banku kontos, nezināms daudzums naudas ieguldīts akcijās, obligācijās, fondos un biržā tirgotajos fondos (ETF), kā arī kriptovalūtās.

Reklāma

Vienlaikus algas mediāna šī gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija 957 eiro, sociālajā tīklā "Linkedin" raksta "Swedbank" finanšu institūciju un kapitāla tirgus jomas vadītājs Andris Lāriņš.

Ja pieņem, ka visiem pilngadīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru skaits ir aptuveni 1,55 miljoni cilvēku, būtu daudzu ieteiktie trīs mēnešu algas uzkrājumi bankas kontā, tad norēķinu kontos vajadzētu atrasties ne vairāk kā 4,5 miljardiem eiro, pašreizējo 10,4 miljardu vietā. 

Tātad Latvijas privātpersonām ir investējami līdzekļi aptuveni sešu miljardu eiro apmērā.

Lāriņš atzīst, ka šis ir ļoti neprecīzs aprēķins, taču tas liecina par kapitāla tirgus produktiem – termiņnoguldījumiem, krājobligācijām, akcijām, obligācijām u. c. – potenciāli pieejamo naudas masu Latvijā. Problēma tikai tā, ka Latvijā ir vāja šādu produktu izvēle, raksta Lāriņš.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.