Ir sākusies auto modeļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025". Kopš 1998. gada ir kronēti 25 "Latvijas Gada auto" titula ieguvēji. Pērn to ieguva "Nissan X-Trail".

Automobiļus balsojumā vērtē žūrija, ko galvenokārt veido auto žurnālisti, auto tehnikas eksperti, inženieri, lielāko auto parku pārvaldītāji un arī autosportisti. Lai gan vissvarīgākais konkursa notikums – laureātu paziņošana – ierasti notiek gada beigās, dažādas "Latvijas Gada auto" aktivitātes tiek aizvadītas visa gada garumā. 

Jauni auto modeļi Latvijā ierodas teju nepārtraukti – kāds ražotājs ar savu jaunumu iepazīstina jau gada sākumā, cits vasarā, cits tikai rudenī.

Tāpēc automobiļu pieteikšanai "Latvijas Gada auto 2025" atvēlēts laiks līdz 31. oktobrim, kad vērtējamo auto pulks parasti ir sasniedzis divus līdz trīs desmitus. Pirmie iepazīšanās jeb mediju testa braucieni notiks maijā un augustā, kad žūrija un uzaicinātie mediju pārstāvji izmēģinās jau pieteiktos auto pa aizraujošākajiem Latvijas ceļiem.

Taču "Latvijas Gada auto" ar jaunajiem auto brauc ne tikai žūrija un viesi, bet rīkotājs ļauj tos izmēģināt ikvienam. Augusta izskaņā "Molā" norisināsies gadskārtējais konkursa pasākums "Pielaiko savu auto", kurā ikvienam vadītāja tiesības ieguvušajam ir iespēja doties testa braucienos ar jaunākajiem auto modeļiem Latvijā. Savukārt konkursa žūrijai visvairāk darba būs novembra sākumā, kad tiks aizvadīts Lielais testa brauciens. Tās ir vairākas auto testiem veltītas dienas, kad visi konkursā pieteiktie automobiļi žūrijai ir pieejami vienkopus. Brauciens iesākas ar konkursa dalībnieku fotografēšanos kādā ievērojamā Latvijas vietā. Pagājušajā gadā Mežaparka Lielajā estrādē, bet iepriekš Doma laukumā, uz AB dambja, Ādažu poligonā un citviet. Lielajā testa braucienā noskaidrojas gan septiņi finālisti, gan konkursa papildu nominācijas un nominanti.

Nomināciju veidi ir atkarīgi no pieteikto modeļu klāsta – tā ir iespējama, ja ir vismaz 3 pretendenti. 

"Latvijas Gada auto 2024" apbalvošanā balvas pasniedza deviņās papildu nominācijās:

Inovācijas balva, Elektroauto, Dizaina balva, Ģimenes auto, Pilsētas apvidus auto, Sportiskākais auto, Premium auto, Modernizācija un Tautas simpātija. Pēdējā no tām uzvarētāju nosaka publisks balsojums. Iepriekšējos gados sabiedrības izvēle pārsvarā bija diametrāli pretēja žūrijas viedoklim – par Tautas simpātiju kļuva pat mežonīgais un dārgais "Lamborghini Urus", bet pērn par uzvarētāju šajā balsojumā kļuva saprātīgais "Dacia Duster Extreme".

"Dacia Duster" jaunais modelis palīdz samazināt degvielas patēriņu.

Konkursa "Latvijas Gada auto" galvenais mērķis ir ar auto žurnālistu un auto nozares ekspertu palīdzību daudzpusīgi un objektīvi informēt sabiedrību par katra automobiļa plusiem un mīnusiem.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.