Stājoties spēkā grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem piedalīties ceļu satiksmē no šā gada 1. aprīļa būs aizliegts.

Elektroskrejritenis ir tāds pārvietošanās līdzeklis, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

• maksimālais konstrukcijā paredzētais braukšanas ātrums nepārsniedz 25 km/h;

• elektromotoru kopējā jauda nepārsniedz 1000 W;

• ja ir uzstādīta sēdvieta, tā ir zemāka par 54 cm.

Ceļu satiksmē atļauts piedalīties tikai ar VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) reģistrētiem elektroskrejriteņiem. Reģistrējot elektroskrejriteni, CSDD tam piešķir reģistrācijas numuru un izsniedz atbilstošu reģistrācijas uzlīmi izvietošanai redzamā vietā elektroskrejriteņa priekšpusē uz stūres statņa. Jauna uzlīme jāsaņem arī tiem elektroskrejriteņiem, kas reģistrēti CSDD līdz 2024. gada 1. janvārim.

Elektroskrejriteni, kam nebūs iespējams noteikt tehniskos datus (maksimālo ātrumu un motora jaudu), CSDD nereģistrē. Elektroskrejriteni ir iespējams reģistrēt attālināti e-CSDD vai klātienē CSDD klientu apkalpošanas centros. Ja braucamrīkam nav sērijas vai produkcijas numura, elektroskrejriteņa reģistrāciju veic CSDD klientu apkalpošanas centrā, uzrādot elektroskrejriteni klātienē.

CSDD atgādina, ka elektroskrejriteņa izmantošanas nosacījumi Ceļu satiksmes likumā iekļauti jau 2021. gadā, kas noteica elektroskrejriteņa definīciju – elektroskrejritenis ir ar elektromotoru aprīkots transportlīdzeklis, kura konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 km/h, kam nav pedāļu, kurš paredzēts vienam cilvēkam un ir aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.