Izstāde "Māja I 2024" šogad atkal apliecinājusi Baltijā lielākās būvniecības un nekustamā īpašuma remonta foruma statusu – visas ekspozīciju vietas izpārdotas, četrās dienās to apmeklējuši gandrīz 30 000 interesentu.

Saskaņā ar rīkotāja sniegto informāciju izstādes divās hallēs un āra ekspozīcijā savus aktuālos piedāvājumus nozarē prezentējuši 388 uzņēmumi no desmit valstīm: Austrijas, Dānijas, Spānijas, Igaunijas, Somijas, Itālijas, Lietuvas, Latvijas, Rumānijas un Ukrainas. "Novērojām, ka apmeklētāji izstādē ieradās jau ar konkrētu mērķi – konsultēties ar ekspertiem par konkrētu risinājumu, iegādāties jau iepriekš noskatīto, vienoties par konkrētu pirkumu vai ilgtermiņa darījumu," "Latvijas Biznesu" informēja izstādes vadītājs Roberts Brēde.

Liela apmeklētāju interese šogad bijusi vērojama tieši par gatavajām moduļu mājam – cilvēki konsultējušies, meklējuši sev piemērotāko. 

Atbilstoši pieprasījumam šogad izstādē bijis rekordliels un daudzveidīgs šāda veida māju, kā arī dažādu to projektu piedāvājums. 

Interesanti, ka moduļu mājas no koka paneļiem Latvijas tirgum gatavi piedāvāt arī uzņēmumi no Ukrainas – karā plosītās valsts –, kurai savus šāda veida ražojumus palīdzības programmas ietvaros pagājušajā gadā nosūtīja un arī uzstādīja Latvijas uzņēmumi. ES tirgum paredzētās moduļu mājas Ukrainas nacionālajā stendā prezentēja Ternopiļas apgabala uzņēmums "Budmall Center".

Pavisam ukraiņu stendā Ķīpsalas izstādē bija pārstāvēti seši uzņēmumi: konvektoru un citu elektrisko ierīču ražotāji no Vinnicas, neausto audumu ražošanas uzņēmums no Irpiņas, darba apģērba un apavu ražotāji no Kijivas priekšpilsētas. Piemēram, specapģērba ražotāja "Valtex" pārstāvis, rūpnīcas galvenais inženieris Aleksandrs Petrenko stāsta, ka ar šīs izstādes palīdzību mēģina atrast vietējos sadarbības partnerus, kuri būtu gatavi izplatīt "Valtex" ražojumus saimniecības preču veikalu ķēdēs Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Lai arī rūpnīcā ražotā specapģērba modeļu klāsts esot ļoti plašs, sākumā esot iecere koncentrēties uz darba apavu izplatīšanu šajā reģionā – segmentu, kurā ražošana notiekot, izmantojot vismodernākos materiālus un tehnoloģijas. Neskatoties uz kara apstākļiem, "Valtex" ražošanu turpina un aktīvi meklē jaunus noieta tirgus savām precēm, pērn piedalījušies līdzīgā izstādē Vācijā, kur jau notiekot rūpnīcas preču pārdošana.

Nacionālā stenda līdzdalību izstādē organizējis arī Ukrainas tirdzniecības nams Latvijā. 

Tā pārstāve Jūlija Veismane pastāstīja, ka šī neesot pirmā Latvijā rīkotā izstāde, kur šādā veidā Ukrainas uzņēmumi piedalās. Pērn labi veicies izstādē "Riga Food", pavisam drīz, aprīlī, Ukrainas uzņēmēji piedalīsies arī brīvā laika izstādē "Outdoor Riga". Ukrainas tirdzniecības nama darbības mērķis esot veicināt un attīstīt ekonomiskos kontaktus starp Ukrainu un Eiropas Savienību.

Neskatoties uz kara apstākļiem, ražošana, tirdzniecība un civilā dzīve Ukrainā turpinās. Tāpat arī starptautiskā tirdzniecība – Latvijā Ukraina ir nozīmīgs partneris mūsu pārtikas uzņēmumiem. Arī tirdzniecības nama pārstāve apstiprināja, ka pēdējos mēnešos streiku dēļ uz Polijas un Ukrainas robežas esot apgrūtināta smagā autotransporta kustība, kavējoties preču kustība noslēgto līgumu ietvaros. Piemēram, saulespuķu eļļas piegādes Latvijā. Vienlaikus viņa tāpat kā sadarbībā ieinteresētie uzņēmēji cer, ka tās ir tikai īstermiņa loģistikas problēmas, kas kopējo interesi un komercdarbību būtiski neietekmēs.

Par to varēja pārliecināties jau turpat izstādē – citos stendos. Viena no lielākajām ekspozīcijām izstāžu hallē bija Latvijā vadošam apkures un ventilācijas pilna servisa uzņēmumam SIA "Commodus". Tā darbības spektrā pēdējā laikā ienākusi arī saules paneļu sistēmu uzstādīšana un apkalpošana. Uzņēmuma vadītājs un sistēmu eksperts Sandis Ainārs neslēpa, ka, piemēram, saules paneļu metāla atbalsta konstrukciju iegādē pārsvarā izmantojot tieši ukraiņu ražojumus – Latvijas apstākļiem visatbilstošākie cenas un kvalitātes ziņā. Atrasts arī veids, kā nodrošināt savlaicīgu piegādi: 

uz Ukrainas un Polijas robežas protestētāji pamatā bloķē tikai kravas automašīnas ar furgonu, tādēļ tagad no Ukrainas drošāk esot pasūtīt tādu vajadzīgo preci, ko var atvest vieglajā vai vidēja izmēra transporta līdzeklī.

Kopumā no apkures sistēmām vislielākā apmeklētāju interese bijusi par gaisa un ūdens iekārtām. Modernās sistēmas speciālistu skatījumā ir ātri un viegli uzstādāmas, kā arī ērti kopjamas. Vadāmas arī attālināti – no viedtālruņa, savukārt vasarā izmantojamas kā kondicionieri, apsildāmajās grīdās laižot auksto ūdeni. Tāpat liela interese izstādes piedāvājumā bijusi arī par ekoloģiskajiem siltināšanas materiāliem, kas bija apskatāmi gan cietā, gan pūšamā veidā. Jaunie risinājumi piedāvājot daudz labākus siltuma uzturēšanas rādītājus nekā kādreizējie putuplasta vai akmens vates siltinājumi. Plaša un daudzveidīga izvēle bijusi arī fasādes apdarēm, tostarp betona kompozīta plāksnēm.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.