Itālijā uzstādīts jauns siera nogatavināšanas rekords – zem naža likts 27 gadus un trīs mēnešus nostāvējis, 1998. gadā siets 36 kilogramu parmezāna siera ritulis, kurš ekspertu acīs ir ap 20 tūkstošus eiro vērts.
Iepriekšējais Parmas siera rekords bija 21 gads, tātad tas pārspēts par sešiem gadiem. Zinātāji norāda, ka parmezāna glabāšanas ilgumu nosaka ne tikai sastāva īpatnības, bet arī rituļa izmērs – jo lielāks, jo ilgāk glabājas. Siers ir visnotaļ ēdams, un baudītāji medijiem to raksturojuši kā "autentisku dabas dārgakmeni ar pārpasaulīgu garšu". "Parmigiano Reggiano" šķirnes produktu savulaik Poviljo pilsētiņā Emīlijas-Romanjas reģionā Ziemeļitālijā sējis siera meistars Romano Kamorani, kurš ar šo rūpalu vairs nenodarbojas. Kamorani kungs to sagriezis, tas ir, "atvēris" "Parmigiano Reggiano" sieru sējēju savienības pārstāvju klātbūtnē, kad svinīgos apstākļos arī apēsti pirmie septiņi kilogrami.
Aptauja
Vai piedalīsies pašvaldību vēlēšanās Latvijā?
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.
Ko tu saņemsi:
- Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
- Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
- Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
- Gata Šļūkas karikatūru
- Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu