Baltkrievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka piedāvājusi "konkrētus risinājumus" Berlīnei saistībā ar Vācijas pilsoni, kuram jūnijā Baltkrievijā tika piespriests nāvessods.

Reklāma

Baltkrievijas tiesa trīsdesmit gadu veco Vācijas pilsoni Riko Krīgeru jūnijā atzina par vainīgu sešos apsūdzības punktos, tostarp par "terorismu" un "algotņa darbībām", piektdien pavēstīja Baltkrievijas cilvēktiesību organizācija "Vjasna" ("Pavasaris"). Tiesa norisinājusies aiz slēgtām durvīm, nav zināms, kas tieši viņam inkriminēts. "Ņemot vērā Vācijas Ārlietu ministrijas lūgumu, Baltkrievija piedāvāja konkrētus risinājumus" par situācijas attīstību, sestdien paziņoja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Anatolijs Glazs. Viņš piebilda, ka "abu valstu ministrijas rīko konsultācijas par šo jautājumu". 

Vācijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka sniedz notiesātajam konsulāros pakalpojumus un iestājas par viņu saziņā ar Minsku. 

Krīgers apcietinājumā atrodas kopš 2023. gada novembra, bet šā gada 24. jūnijā tika notiesāts, paziņojusi "Vjasna". Organizācija norāda, ka lieta varētu būt saistīta ar Kastusa Kalinouska pulku, baltkrievu brīvprātīgo vienību, kas Ukrainā cīnās pret krievu iebrucējiem. "Vjasna" vēsta, ka Krīgers iepriekš strādājis Vācijas Sarkanajā Krustā par glābēju, kā arī par apsargu ASV vēstniecībā Berlīnē. Baltkrievija ir vienīgā Eiropas valsts, kur tiek piemērots nāvessods. Tiek lēsts, ka kopš neatkarības iegūšanas 1991. gadā Baltkrievijā izpildīti apmēram 400 nāvessodu.

KONTEKSTS

2022. gada 24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins deva pavēli iebrukt Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu kā placdarmu agresijai pret Krieviju, lai gan šiem apgalvojumiem nebija pierādījumu. Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 2023. gada martā izdeva Putina aresta orderi par nelikumīgu ukraiņu bērnu deportāciju no okupētajām teritorijām Ukrainā. 

Ukrainas atbalstītāji nezaudē ticību, ka ukraiņi vēl ir ceļā uz uzvaru un agri vai vēlu Krievijas okupantu armijai nāksies atkāpties no Ukrainas zemes.