Latvijā mājokļu tirgū 2024. gada pirmajā un otrajā ceturksnī aktivitāte ir palielinājusies, informē "Merks mājas" Pārdošanas nodaļas vadītājs Grigorijs Baratašvili.

Reklāma

Viņš skaidro, ka procentu likmju kāpuma un inflācijas radītais spiediens ir mazinājies, veicinot jaunu dzīvokļu iegādes interesi.

Pagājušā gada otrajā pusē "Merks mājas" novēroja būtisku pieprasījuma un klientu aktivitātes samazinājumu. Baratašvili to skaidro ar to, ka procentu likmju kāpums padarīja hipotekāros kredītus mazāk pieejamus un inflācija ietekmēja pirktspēju, kas savukārt ietekmēja iedzīvotāju lēmumus par nekustamā īpašuma iegādi. 

"Tomēr interese par nekustamo īpašumu saglabājas un šogad pirmā pusgada laikā novērojām, ka interese atgriežas un pat sāk augt. Vienlaikus gala lēmumi tiek pieņemti izsvērti un piesardzīgi vai atlikti līdz šķietami labvēlīgākiem apstākļiem," pauž Baratašvili.

Viņš arī norāda, ka šogad "Merks mājas" novēro pozitīvas tendences pieprasījumā pēc jau gataviem dzīvokļiem. 

Vienlaikus kompānijā min, ka 

EURIBOR procentu likmes kritumam vajadzētu pozitīvi ietekmēt nekustamo īpašumu tirgu, padarot īpašuma iegādi pieejamāku un stimulējot pircēju pieprasījumu. 

Taču bažas par EURIBOR neparedzamajām izmaiņām attur potenciālos pircējus no dzīvokļa rezervācijas nepabeigtos projektos, kas atrodas būvniecības stadijā.

Baratašvili informē, ka "Swedbank" publicētie dati par mājokļu pieejamības indeksu 2024. gada pirmajā ceturksnī liecina, ka Rīgā mājsaimniecība, novirzot hipotekārā kredīta apkalpošanai ne vairāk kā 30% no ģimenes ienākumiem, varēja atļauties ap 82 kvadrātmetrus lielu dzīvokli, kamēr Tallinā un Viļņā šis rādītājs bija attiecīgi 54 un 50 kvadrātmetru.

Papildu tam, "Swedbank" klientu dati par aprīli norāda, ka algu pieauguma temps saglabājas pietiekami straujš, lai turpinātu uzlabot mājokļu pieejamību, skaidro Baratašvili. Procentu likmju samazinājums un patērētāju noskaņojuma uzlabošanās rada optimismu par turpmāku tirgus aktivitātes pieaugumu. Baratašvili uzskata, ka EURIBOR izmaiņu ietekme tirgū varētu būt ar atliktu efektu. 

"Lai gan procentu likmju samazināšanās padarīs īpašuma iegādi pieejamāku, tirgus reakcija var nebūt tūlītēja. Tomēr, ar laiku, mēs sagaidām, ka šīs izmaiņas pozitīvi ietekmēs pircēju pieprasījumu un veicinās tirgus aktivitāti," skaidro Baratašvili.

Viņš informē, ka pašlaik mājokļu tirgū ir īpaši izteikta interese par divu un trīs istabu dzīvokļiem. Pircēji pievērš lielu uzmanību projekta atrašanās vietai, telpu platībai un plānojumam, kā arī apdares kvalitātei. Aizvien vairāk tiek novērtēti dzīvokļa un ēkas ilgtspējas aspekti, plaši balkoni un zaļā vide ap dzīvojamiem namiem. Savukārt pirms lēmuma pieņemšanas par jauna īpašuma iegādi, pircēji izvērtē, vai izvēlētais īpašums potenciāli ir arī labs investīciju objekts. Liela nozīme ir arī apkārtnes attīstības plāniem, piemēram, velo celiņu izbūvei un elektroauto uzlādes staciju uzstādīšanai.

Tāpat pircēji augstu vērtē dzīvokļus ar labu piekļuvi sabiedriskajam transportam. Būtiski ir arī tuvumā esošie pārtikas veikali, aptiekas, skolas un veselības aprūpes centri. Darba vietu tuvums un tuvumā esošās izklaides un atpūtas iespējas, piemēram, veselības un kultūras centri un restorāni, arī ir būtiski faktori, kas ietekmē pircēju lēmumus, norāda kompānijā. 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.