Īstenai ungāru gulašzupai pamatā ir iellopa vai teļa gaļa, ko sagriež kubiņos un sautē kopā ar sīpoliem kausētos cūku taukos. Pēc tam pievieno ūdeni, sagrieztus dārzeņus, garšvielas un vāra uz lēnas uguns. Pašās vārīšanas beigās katlā liek klimpas – tās ēdienu padara biezāku un piešķir īpašu kolorītu.
Šajā reizē piedāvājam divas nedaudz citādas receptes - bez klimpām un ar cūkgaļas klātbūtni.
Mazliet citāda gulašzupa
- 1 kg liellopa vai cūkas gaļas
- 4 kartupeļi
- 4 burkāni
- 4 tomāti
- 3 paprikas
- 2 sīpoli
- 6 ķiploka daiviņas
- selerijas sakne
- pētersīļa sakne
- 2 ēdamkarotes saldās paprikas pulvera
- 1 tējkarote asās paprikas pulvera
- 2 tējkarotes majorāna
- 1 tējkarote timiāna
- sāls
Katlā ielej eļļu, apcep sagrieztus sīpolus, tad pievieno gabaliņos sagrieztu gaļu un apcep. Pieliek sagrieztu papriku, tomātus, sasmalcinātus ķiplokus, paprikas pulveri, majorānu, timiānu un sāli. Apmaisa un sutina. Parasti pievienotie dārzeņi atdod daudz savas sulas, tāpēc ūdens šajā ēdiena gatavošanas fāzē papildus nav vajadzīgs, bet, ja vajag, pielej.
Kad gaļa gandrīz mīksta, pielej ūdeni tā, lai gaļa un dārzeņi ir nosegti.
Pievieno sagrieztu nelielu selerijas saknes gabalu un daļu pētersīļa saknes, sagrieztus kartupeļus un burkānus un vāra, līdz mīksti.
Pasniedzot var pievienot čili piparus.
Cūkgaļas gulašzupa
- 500 g cūkgaļas
- 4–5 kartupeļi
- 2–3 burkāni
- 1 sarkanā paprika
- 2 sīpoli
- 2–3 ķiploka daiviņas
- 250 ml tomātu mērces
- 2 lauru lapas
- 1 ēdamkarote saldās paprikas pulvera
- šķipsna maltu melno piparu
- šķipsna ķimeņu
- sāls, cukurs
- eļļa cepšanai
Katlā uzkarsē eļļu un apcep kubiņos sagrieztu gaļu, līdz tā zeltaini brūna. Pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātus ķiplokus un sīpolus, paprikas pulveri un vēl nedaudz apcep, līdz saknes zeltainas. Pielej ūdeni un vāra uz nelielas uguns, līdz gaļa gandrīz mīksta. Pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus, papriku, ķimenes un vāra vēl 10 minūtes. Ja ūdens par daudz novārījies, to papildina, taču zupai jābūt biezai. Nobeigumā pievieno tomātu mērci, piparus, sāli, cukuru, lauru lapas un pavāra vēl piecas minūtes.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.
Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.