Ziemā parasti kārojas tādas zupas, kas piesien dūšu un pēc kuras ilgi ir sāta sajūta. Tāda ir mums labi zināmā skābu kāpostu zupa un arī no Ungārijas atceļojusī gulašzupa.

Reklāma

Kādā no pavārgrāmatām zinošs pavārs, aicināts raksturot ungāru nacionālos ēdienus, vispirms minēja – gatavojot ēdienu, ungāri gandrīz visu apcep cūku taukos, arī sīpolus un papriku, ko pievieno gulašzupai. Turklāt sīpolus sīki sasmalcina un cep uz mazas liesmas 8–10 minūtes, pannai uzliekot vāku, citādi tie var izšķīst. Taču nedrīkst pārspīlēt ar sīpolu daudzumu, jo tad var tikt sabojāta gulašzupas garša.

Bet pamatu pamats šim virumam ir liellopa vai teļa gaļa, ko sagriež kubiņos un sautē kopā ar sīpoliem kausētos cūku taukos. 

Pēc tam pievieno ūdeni, sagrieztus dārzeņus, garšvielas un vāra uz lēnas uguns. Pašās vārīšanas beigās katlā liek klimpas – tās ēdienu padara biezāku un piešķir īpašu kolorītu.

Pie gulašzupas var tikt divās stundās. Bet, ja gribas tādu īstu, ungāru nacionālajai virtuvei raksturīgu viru, jārēķinās vismaz ar četrām stundām. Vēl jāņem vērā, ka gulašzupa, tāpat kā skābētu kāpostu zupa, otrajā vai pat trešajā dienā garšo labāk nekā tikko uzvārīta.

Ēdot gulašzupu, var piekost mīkstu baltmaizi – tā slāpēs viruma asumiņu.

Gulašzupa

Ungāru gulašzupa.

6–7 porcijām

  • 1 kg liellopa kakla karbonādes
  • 1 kg sīpolu
  • 2 baltās paprikas pākstis
  • 1 selerijas sakne
  • 4 kartupeļi
  • 1 liels burkāns
  • 2 lauru lapas
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 ēdamkarote eļļas (vai cūku tauku)
  • 1 ēdamkarote gulaša pastas
  • 2 ēdamkarotes saldās paprikas pulvera
  • šķipsna maltu melno piparu
  • šķipsna ķiploku pulvera
  • šķipsna kumīna

Klimpām:

  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • šķipsna sāls

Katlā uzkarsētās taukvielās ber sīki sagrieztus sīpolus, uzliek vāku, ļauj izsutināties, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno strēmelītēs sagrieztu papriku un sutina kādas 10 minūtes. Pēc tam katlu noņem no uguns, pievieno paprikas pulveri un nedaudz ūdens (tas jādara tāpēc, ka paprikas pulveris mēdz strauji piedegt). Rūpīgi samaisa, lai pulveris izšķīst, un katlu liek atpakaļ uz uguns.

Pannā uzkarsē eļļu un uz lielas uguns strauji no visām pusēm apcep nelielos gabaliņos sagrieztu liellopa gaļu, līdz tā kļūst kārdinoši kraukšķīga. Apcepto gaļu liek katlā, pievieno visas garšvielas, arī gulaša pastu. Pielej ūdeni, katlam uzliek vāku un gaļu ar sīpoliem, papriku un garšvielām sutina uz lēnas uguns vismaz divas stundas. Kad gaļa puslīdz mīksta, pievieno sagrieztus kartupeļus, burkānus, selerijas sakni, pielej ūdeni tā, lai zupa ir vēlamajā biezumā, un turpina vārīt, līdz gaļa un dārzeņi mīksti. Desmit minūtes, pirms zupa gatava, pievieno klimpas.

Gulašzupai biezuma ziņā jābūt pa vidu starp zupu un sautējumu.

Gulaša pasta jeb krēms piešķir zupai asumiņu. Var izmantot aso čili pulveri.

Ungāru gulašs

Ungāru gulašs.
  • 600 g liellopa gaļas
  • 60 g ungāru speķa
  • 3 kartupeļi
  • 1 paprika
  • 1 tomāts
  • 2 sīpoli
  • 2–3 ķiploka daiviņas
  • 5 tējkarotes saldās paprikas pulvera
  • timiāns
  • sāls, pipari
  • 500 ml ūdens

Klimpām:

  • 1 ola
  • 3 ēdamkarotes miltu
  • šķipsna sāls

Ungāru speķi, kas apbārstīts ar sarkano paprikas pulveri, sagriež strēmelītēs, liek katliņā un izkausē uz vidējas uguns. Kamēr speķis kūst, sīpolus sagriež pusgredzenos. No katla izņem speķa pārpalikumus un izkausētajos taukos apcep sīpolus, līdz tie zeltaini. Tad pievieno kubiņos sagrieztu gaļu, uzliek uz sīpoliem un strauji apcep no visām pusēm, lai rastos brūnums.

Kad gaļa apcepusies, tai uzbārsta paprikas pulveri, apmaisa, mazliet pakarsē, pielej nedaudz ūdens un sautē gaļu ar sīpoliem. Kad gaļa gandrīz mīksta, pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un pielej vēl ūdeni. Savukārt, kad kartupeļi gandrīz mīksti, pieliek kubiņos sagrieztu papriku, sīki sagrieztu tomātu un ielaiž klimpas. Tiklīdz klimpas uzpeld, katlu noceļ no uguns. Pievieno timiānu, ķiploku un ļauj kādas 10 minūtes ievilkties.

Ungāru speķi var aizvietot ar augu eļļu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.