Ja smilšu mīklas plātsmaizi ar olbaltuma restēm cep pavasarī, tad brūkleņu un ābolu vietā izvēlas notīrītus un gabaliņos sagrieztus rabarberus. Lai tie nebūtu tik sulīgi un skābi, tad tos saber sietā, uzkaisa nedaudz cukura un ļauj notecēt sulai.

Reklāma

Sastāvdaļas


Mīklai

  • 500 g kviešu miltu

  • 250 g atdzesēta sviesta

  • 250 g cukura
  •  2–3 olu dzeltenumi

  • 1,5 kg brūkleņu

  • 0,5 kg ābolu


Restēm


  • 3 olu baltumi

  • 150 g cukura


Pagatavošana

1. Miltus izsijā uz galda virsmas, pārliek pāri sasmalcinātu sviestu, pārkaisa cukuru un pievieno ar dakšiņu sajauktus olu dzeltenumus. Sastāvdaļu sajaukšanu var sākt, kapājot ar konditorejas nazi, tad turpina ar aukstām rokām.


2. Sajaukto smilšu mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek uz 2 stundām ledusskapī, lai mīkla nobriest. 


3. Pildījumam ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež nelielos gabaliņos. 


4. Nobriedušo mīklu izņem no ledusskapja, uz galda virsmas izrullē cepamās plāts pamatnes izmērā. Mīklas plāksni pārceļ uz plāts, kas ieziesta ar sviestu. Smilšu mīklu sadursta ar dakšiņu, tad tā vietām necelsies uz augšu.


5. Uz sadurstītās mīklas izber brūklenes un ābolu gabaliņus (vai sagrieztus rabarberus) un vienmērīgi izlīdzina. 


6. Cepešpannu liek līdz 200 grādu temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī un cep 30 minūtes.


7. Atdzesētus olu baltumus liek tīrā, ar citrona šķēlīti izrīvētā traukā, pievieno cukuru un puto, līdz olu baltums saputojas stingrās baltās putās. 

Saputoto olu baltumu masu pilda konditorejas maisiņā ar 
zvaigžņveida uzgali un pāri brūklenēm izveido restes 45 grādu leņķī pret cepešpannas malām. 


8. Plātsmaizi liek atpakaļ cepeškrāsnī un cep vēl 10 minūtes, līdz olbaltumrestītes kļūst zeltainas. 


9. Gatavo plātsmaizi nedaudz padzesē un sagriež gabalos. Sagriezto plātsmaizi atdzesē pilnībā.