Likt lielam kuģim strauji apstāties ir neiespējami, pat kursa maiņa var prasīt milzīgu piepūli. Vizuāli uzskatāmi to savulaik parādīja režisors Džeims Kamerons savā filmā "Titāniks" – tajā kuģa komanda jau iztālēm pamana aisbergu un dara visu, ko vien var, lai no tā izvairītos, taču tas neglābj no sadursmes. Ja ar šādu lielu kuģi salīdzina valsts pārvaldes (īpaši tās augšgala) apetīti, tad tur, šķiet, pat īsti nesaprot, kāpēc šobrīd būtu jābremzē.

Reklāma

Algas brangas, viss labi sakārtots, lai tās regulāri pieaugtu un ar uzviju kompensētu inflācijas radītās neērtības. Lai gan patiesībā pat uz inflāciju nav jāskatās – galvenais rādītājs, kā zināms, ir vidējā alga, un šī formula ir ļoti izdevīga, jo katru reizi, saņemot algas pielikumu, tu saproti, ka palīdzi celt kopējo vidējās algas līmeni, kas garantēs tev nākamo pielikumu. 

Lai šo vāveres riteni apturētu, privātajā sektorā algas būtu jāsāk samazināt, bet tas jau tiešām būtu skarbi.

Kaut kādu aisberga apveidu tālē gan pamanījuši politiķi. Skaļāk no Rīgas pils torņa par to signalizēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, runājot par apvienotā sabiedriskā medija valdes iecerētajām milzīgajām algām. Tā kā viņa izsaucieni kuģa gaitu īsti neietekmēja, prezidents pats noskrēja kuģa mašīntelpā un parāva pirmo kloķi, kas gadījās ceļā. Aizvadītajā nedēļā Rinkēvičs pavēstīja, ka nāks klajā ar grozījumiem Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, rosinot iesaldēt atalgojumu valsts kapitālsabiedrību valdēs.

"Nav īsti normāli, ka mums ir valsts kapitālsabiedrības, kur valžu locekļu atalgojums ir pulka lielāks nekā privātajā sektorā," 

pauda Rinkēvičs.

Iespējams, ka vārdu "iesaldēt" mēs tuvākajās nedēļās dzirdēsim biežāk. Lūk, arī valdības vadītāja Evika Siliņa tviterī piektdien norādījusi, ka valsts finansējuma pieaugums politiskajām partijām nākamgad tiks iesaldēts. Koalīcija to esot atbalstījusi. Paziņojums sekojis neilgi pēc ziņas no Igaunijas, ka tur taupības dēļ tikšot samazināts valsts budžeta finansējums partijām.

Taču pievērsīsim uzmanību – iesaldēšana nenozīmē sistēmas pārskatīšanu. Mazliet pacietīsies un turpinās pa vecam.

Aptauja

Cik svarīgi jums ir žurnālistu un ekspertu komentāri/viedokļi, ko piedāvā LASI.LV?

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.