Valentīndiena ir lielisks iemesls, lai savus mīļos pārsteigtu ar kaut ko garšīgu. Ierosmei trīs idejas, ko pagatavot sirsniņdienas rītā un ne tikai...

Reklāma

Ķirši šokolādē


(20 gabalu)


Ķirši šokolādē.

• 20 kokteiļu ķiršu ar kātiņiem


Biskvītam 


• 3 olas


• 3 ēdamkarotes kviešu miltu


• 3 ēdamkarotes cukura


• 1 ēdamkarote kakao pulvera


Glazūrai


• 90 g sviesta


• 3 ēdamkarotes skābā krējuma


• 3 ēdamkarotes cukura


• 3 ēdamkarotes kakao pulvera 


Pildījumam


• 40 g mīksta sviesta


• 50 g pūdercukura


• Tējkarote ruma


Ķiršus izņem no burkas un nosusina uz virtuves dvieļa. Gatavo biskvīta mīklu: izsijā miltus un sajauc ar kakao pulveri. Olas saputo ar cukuru, pievieno miltus. Samaisa un lej ar cepampapīru izklātā pannā. Cep +200 °C aptuveni 10 minūtes. 


Kamēr biskvīts atdzesējas, gatavo pildījumu, sajaucot kopā visas sastāvdaļas. 


Biskvītu sadrupina un pieliek pildījumu. Mīca, līdz veidojas viendabīga masa. Ja tā pārāk sausa, var pakāpeniski pievienot pa tējkarotei apelsīna sulas. No masas veido apmēram 4 cm diametra plācenīti, viducī ievieto ķirsi un saveļ apaļu bumbiņu, kam ārā ķirša kātiņš. 


Glazūrai visas sastāvdaļas kausē katliņā, kas ievietots karstā ūdens peldē. Var karsēt arī uz pavisam mazas uguns, tikai visu laiku jāmaisa. Katru ķirsi mērcē glazūrā un liek uz cepamā papīra sastingt. 


Lielveikalos var nopirkt jau gatavu glazūru, ko atliek tikai izkausēt karstā ūdens peldē un izmantot cepumu gatavošanai. 


Maigie persiki


(15–20 gabalu)


Maigie persiki.

Mīklai


• 250 g kviešu miltu


• 70 g mīksta sviesta


• 100 g brūnā cukura


• Ēdamkarote vaniļas cukura


• 3 ēdamkarotes skābā krējuma


• 1,5 tējkarotes cepamā pulvera


Pildījumam


• 200 g vārīta iebiezinātā piena ar cukuru


• 15–20 mandeles


Dekorēšanai


• 50 g burkānu sulas


• 50 g dzērveņu vai ķiršu sulas


• 70 g brūnā cukura


Vispirms gatavo mīklu – sajauc cukuru ar mīkstu sviestu, pievieno skābo krējumu un samaisa. Atsevišķā bļodā kviešu miltus sajauc ar cepamo pulveri, savieno visas mīklas sastāvdaļas, izmīca. Mīklai jābūt elastīgai un mīkstai. No tās veido valrieksta lieluma bumbiņas, kam vienu sānu nedaudz saplacina. Liek uz cepamās plāts ar centimetra atstarpi un cep +180 °C aptuveni 20 minūtes. Kad cepumi atdzisuši, katrai pusītei ar nazi nedaudz izgrebj viduci, lai ir vieta pildījumam. Daļā cepumu ieziež vārīto iebiezināto pienu un vidū ievieto mandeli. Citos liek nedaudz mazāk pildījuma, lai tas aizņem ¾. Abas pusītes saliek kopā. 


Ar konditorejas otiņu uz cepuma vispirms uzziež burkānu sulu, tad – dzērveņu vai ķiršu sulu un apbārsta ar brūno cukuru. Cepumi izskatās kā nogatavojušies maigi persiki. Dzērveņu sula, ar ko tie piesūcināti, lieliski sader ar saldo pildījumu. 


Trifeles ar zemenēm


(25 trifeles)


Trifeles ar zemenēm.

• 200 g melnās šokolādes


• 200 ml saldā krējuma


• 45 ml ruma


• 70 g kaltētu zemeņu gabaliņu


• Šķipsniņa malta muskatrieksta un tikpat daudz malta kanēļa


• Šokolādes glazūra vai kakao pulveris apviļāšanai


Katliņā ielej saldo krējumu, pievieno maltu muskatriekstu un kanēli, uz lēnas uguns uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Noņem no uguns un pievieno smalkos gabaliņos salauzītu melno šokolādi un lēnām maisa, līdz tā izkususi. (Ja visa šokolāde neizkūst, katliņu ieliek karstā ūdens peldē.) Pēc tam pievieno rumu un smalki sagrieztus zemeņu gabaliņus. Masu stundu patur ledusskapī, lai tā kļūst stingra, un veido sirsniņas vai veļ mazas bumbiņas. Tās vai nu mērcē šokolādes glazūrā, vai apviļā kakao pulverī. Ja nav pieejamas zemenes, var izmantot smalki sagrieztas kaltētas dzērvenes vai ķiršus. 

Rums ar melno šokolādi ir ideāls savienojums, kuru lieliski papildina zemeņu aromāts un pievienotās garšvielas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.