Viens no pasaulē vadošajiem vēja turbīnu ražotājiem "SANY Renewable Energy Co" un Latvijas vēja parku attīstītājs SIA "Sager" ir parakstījuši vienošanos par kopīga uzņēmuma veidošanu vēja parku attīstīšanai Latvijā, kas Rēzeknē plāno attīstīt Latvijā lielāko vēja enerģijas projektu, kam Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) jau piešķīrusi prioritārā investīciju projekta statusu. Šo 1 gigavatu (GW) elektroenerģijas vērto projektu paredzēts uzbūvēt divu gadu laikā.

Reklāma

Kopuzņēmuma runasvīrs Kārlis Beļēvičs "LA" stāsta, ka "SANY Renewable Energy Co" mātes uzņēmums, kas ir bāzēts Ķīnā, sadarbībā ar SIA "Sager" ir iecerējis Latvijā attīstīt vērienīgus vēja parkus, jo saskaņā ar "SANY Renewable Energy Co" pētījumu Latvijā ir ideāli laikapstākļi turpmākai sauszemes vēja enerģijas attīstībai un liels atjaunojamās enerģijas attīstības potenciāls. 

Tā kā reģionā šobrīd ir elektroenerģijas deficīts, kopuzņēmums uzskata, ka tā plānotie jaunie projekti dos labumu vietējiem patērētājiem un radīs lielāku enerģētisko neatkarību.

Pateicoties Eiropas Zaļajam kursam un ES 2050. gada oglekļa neitralitātes mērķim, kā arī Eiropas enerģētikas krīzes radītajam kaitējumam 2022. gadā, viss Eiropas reģions enerģiski attīsta tīras enerģijas, īpaši vēja enerģijas, projektus. Lai sasniegtu 2030. gada Zaļā kursa mērķi, tiek lēsts, ka Eiropa katru gadu ieviesīs 60 GW jaudu. Tomēr, ņemot vērā reģionālos ierobežojumus, piemēram, ražošanas izmaksas, piegādes ķēdes vājās vietas un iekārtu piegādes ātrumu, pastāv bažas, ka vietējie vēja turbīnu ražotāji Eiropā nesasniegs mērķus. Tāpēc, lai arī cik neviennozīmīgi, no šā brīža ģeopolitiskās situācijas perspektīvas raugoties, izskatītos, Eiropai Zaļā kursa īstenošanā talkā nāk Ķīnā bāzēti uzņēmumi.