Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" ("ST") tarifs no šā gada 1. jūlija varētu pieaugt vidēji par 32%, savukārt elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" ("AST") tarifs palielināsies par 36%. Kompāniju pārstāvji norāda, ka izmaksu samazinājums pret iepriekš prasīto tarifa pieaugumu "ST" bijis iespējams, pirmkārt, tādēļ, ka valdība lēmusi "ST" tarifā tikai daļēji iekļaut iepriekšējo periodu zaudējumus, otrkārt, saistībā ar elektroenerģijas tirgus cenu kritumu.

Treškārt, būtiski samazinātas pārvades tarifa izmaksas, kas automātiski samazina sadales tarifus. Šo faktoru ietekmē sadales tarifa vidējais pieaugums ir samazināts no sākotnēji plānotajiem 75% līdz 32% precizētajā tarifu projektā. Tāpat kompāniju pārstāvji informē, ka "AST" tarifā iekļaujamo izmaksu palielinājumu ir izdevies samazināt par 54 miljoniem eiro, tostarp 25 miljonu eiro samazinājums ir pamatots ar elektroenerģijas cenu un to prognožu kritumu, 21 miljona eiro samazinājums veikts, saņemot atļauju izmantot pārslodzes maksas ieņēmumus zaudējumu segšanai, sešu miljonu eiro ietaupījums gūts, iepērkot jaudas rezerves, bet vēl divu miljonu eiro samazinājums panākts no citiem risinājumiem. Pēc kompānijā minētā, tādējādi pārvades tarifa pieaugumu ir izdevies samazināt no sākotnēji plānotajiem 111% līdz 36% precizētajā tarifu projektā.

"ST" pārstāvji informēja, ka vidējais elektrības rēķina pieaugums vienas fāzes īpašumiem palielināsies par 5–7 eiro mēnesī. 

Šāds pieslēgums ir gandrīz 90% jeb 576 000 dzīvokļu. Savukārt dzīvokļiem ar trīsfāžu pieslēgumu elektrības rēķins palielināsies par 12–19 eiro mēnesī. Tikmēr elektrības rēķina pieaugums privātmājām plānots, sākot no pieciem eiro mēnesī. "ST" pārstāvji skaidro, ka no 260 000 privātmāju apmēram 35% izmanto vienas fāzes pieslēgumu, un plānots, ka šiem īpašumiem vidējais elektrības rēķins sadales pakalpojuma ietekmē palielināsies par 5–7 eiro mēnesī. Tāpat aptuveni 35% privātmāju izmanto trīsfāžu pieslēgumu ar 16 ampēriem vai 20 ampēriem. Vidējais plānotais pieaugums šādiem īpašumiem būs 12–15 eiro mēnesī. Savukārt 30% privātmāju ir trīs fāžu pieslēgums ar 25 ampēriem un vairāk. Šīm privātmājām vidējais plānotais elektrības rēķina pieaugums būs, sākot no 19 eiro mēnesī. "ST" pārstāvji norādīja, ka, lai iespēju robežās mazinātu sadales pakalpojuma maksu, klientiem ar šādu vai lielāku pieslēgumu ieteicams izvērtēt savus elektroenerģijas lietošanas paradumus un pieslēguma efektivitāti. Lielai daļai īpašumu pilnībā pietiek ar 16 vai 20 ampēru pieslēgumu.

Biznesa klientus atsevišķi nenodalīs

Vienlaikus "ST" pārstāvji uzsvēra, ka uzņēmuma mērķis ir nodrošināt tarifu konkurētspēju un uzņēmējdarbības izaugsmi, kā arī līdzsvarot visu klientu grupu intereses un vajadzības. Kompānijā skaidroja, ka, tā kā gan mājsaimniecību, gan mazo uzņēmēju ietekme uz elektrotīklu ir atkarīga no pieslēguma un patēriņa vajadzībām, nevis klienta juridiskā statusa, līdz ar jauno tarifu stāšanos spēkā visi klienti par identiskiem pieslēguma parametriem un patēriņu maksās vienādi. Savukārt biznesa klientiem ar augstu pieslēguma efektivitāti neatkarīgi no pieslēguma un patēriņa apjoma sadales pakalpojuma maksas pieaugums būs neliels vai atsevišķos gadījumos tā samazināsies. 

"ST" pārstāvji atzīmēja, ka nelielam veikalam vai auto darbnīcai elektrības rēķins varētu palielināties par 2%, biroju ēkai vai nelielai ražotnei – par 7%, bet ražošanas uzņēmumam elektrības rēķins varētu samazināties par 4%. 

Elektroenerģijas ražotājiem komerciāliem mērķiem sadales tarifs tiks aprēķināts atbilstoši līdzšinējai pieejai, un, ņemot vērā klientu skaita pieaugumu, plānots, ka tas tiks samazināts un būs 1,734 eiro par kilovatu gadā. "ST" un "AST" precizētie tarifu projekti ir iesniegti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK).

Alternatīvs aprēķins rāda būtisku sadārdzinājumu

""ST" paziņojums, ka elektroenerģijas sadales tarifs ir pieaudzis vidēji par 32%, ir klaji meli," ir pārliecināts "Facebook" grupas "Mikroģeneratori Latvijā" iniciators, Mārupes iedzīvotājs Mārtiņš Vanags. "Iespējams, ka ir kādas patērētāju kategorijas, piemēram, tādi, kuriem ir ļoti mazs elektrības patēriņš un vienas fāzes pieslēgums, vai, tieši pretēji, ļoti liels patēriņš. Piemēram, siltumsūkņu vai elektroautomašīnu īpašniekiem pieaugums būs 32% robežās. Savukārt visdusmēra pilsoņiem, kas dzīvo lauku saimniecībās vai Pierīgas mājās ar trīsfāžu pieslēgumu, sadales tarifa pieaugums būs vairāk nekā divas reizes." Vanags gan atzīst, ka šajā plānā sadales tarifu pieaugums tomēr nav tik liels, cik iepriekšējā, kad bija paredzētas piecas līdz septiņas reizes lielākas izmaksas.

 "Vai ar šādu manipulatīvu ciparu publiskošanu "ST" apzināti maldina tautu vai arī nemāk rēķināt," ir neizpratnē M. Vanags, 

kura mājsaimniecībai ir trīsfāžu elektrības pieslēgums, 25 ampēru ievadaizsardzības automāts un patēriņš vidēji 200 kilovatstundas mēnesī vasarā. Viņa īpašumam pārvades un sadales pakalpojumi elektroenerģijas piegādei un pieslēguma nodrošināšanai pieaugs 2,2 reizes. Ja līdz 30. jūnijam M. Vanags par šiem pakalpojumiem maksās 15,91 eiro mēnesī, tad no 1. jūlija – 38,10 eiro mēnesī. "Nav pat būtiski, vai mājsaimniecībā ir vai nav uzstādīts mikroģenerators, šāds pieslēgums ar šādu jaudas nepieciešamību ir vairākumam moderno mājsaimniecību, kuras ikdienā izmanto mūsdienīgas un efektīvas elektroierīces, piemēram, indukcijas plīti, cepeškrāsni, kondicionieri u. c." secina M. Vanags.

Pārvades un sadales pakalpojuma izmaksu piemērs mājsaimniecībai, kas ražo elektrību pati.

Dubultsāpīgi tiem, kuriem nav saules paneļu

"Tas, ka tik bieži mainās nosacījumi, nav pieņemams nedz uzņēmējiem, nedz mājsaimniecībām. Ģimenes savu budžetu plāno ilgākam laikam, nevis uz vienu vai diviem gadiem. Pirms trim gadiem, kad es savai privātmājai uzliku saules paneļus, es domāju, ka esmu trāpījis desmitniekā vai izvilcis pilno lozi, jo man par elektrību būs jāmaksā mazāk. Šobrīd tā vien šķiet, ka es būšu turpat, kur pirms trim gadiem, jo mans rēķins nemainīsies no tā, vai es elektroenerģiju patērēju vai nepatērēju. No manis paņems fiksēto maksu tikai par to, ka man ir "ST" kaste ceļa galā," dusmojas M. Vanags, norādot, ka valstī nav elektroenerģijas stratēģijas, kā rezultātā nedz uzņēmēji, nedz mājsaimniecības nevar būt drošas par savām investīcijām saules paneļu uzstādīšanā, jo nav zināms, kādi nosacījumi un sadales tarifi būs pēc pāris gadiem. "Līdz ar neto norēķinu sistēmas izveidošanu es nevarēšu dzīvot tā kā līdz šim, par elektroenerģiju neko nemaksājot. Vasarā elektrība tiks saražota daudz, tā būs lēta, un to nevienam nevajadzēs, tā tiks nodota par pāris centiem, bet ziemā to vajadzēs pirkt par tirgus cenu. 

Tādējādi visi tie, kas ir sainvestējuši saules sistēmās, ir piekrāpti, jo noteikumi ir mainīti un tie vairs nebūt nav labvēlīgi," uzskata M. Vanags, norādot, ka valstī ir pārāk liela nenoteiktība un pārāk bieži tiek mainīti noteikumi. 

"Šīs tarifu izmaiņas visvairāk ietekmēs to sabiedrības daļu, kuriem nav mikroģeneratoru, jo viņi maksās ne tikai lielākus tarifus, bet arī par elektroenerģiju, jo paši to neražo. Viņiem būs dubultsāpīgi," secina M. Vanags, norādot, ka elektrības cena, kāda bija pēdējos divos mēnešos, turpmāk vairs nebūs tik zema. "Pavasarī bija palu laiks un hidroelektrostacijās tika saražots liels elektroenerģijas daudzums, tāpat bija vējains un nokrišņiem bagāts laiks. Turklāt Somijā tika atvērts atomreaktors. Tas viss ietekmēja elektrības cenu biržā. Taču, kad palu plūdi beigsies, elektrības cenas atkal pieaugs," secina M. Vanags.

Veidos akumulācijas sistēmas

""ST" apgrozījums ir aptuveni 300–320 miljoni eiro gadā. Sadalīti tiek 6500 Gwh elektrības. Ja izdala elektrību ar naudas zīmēm, iznāk, ka elektrības pārvadīšana izmaksā 0,048 eiro par kilovatstundu," ir sarēķinājis M. Vanags. Viņš ir pārliecināts, ka "ST" tarifu politika novedīs pie mikroģeneratoru salas tipa sistēmu izveidošanas vai trīsfāžu sistēmas nomainīšanas pret vienu fāzi. 

"Tas radīs mākslīgus zaudējumus tīklam, jo vienfāzes sistēma pēc savas būtības ir neefektīva. Vai tas ir tas, ko "ST" mēģina panākt?" prāto M. Vanags, 

kurš plāno pāriet uz vienas fāzes pieslēgumu un mājas iekšienē veidot autonomo sistēmu ar jaudīgu akumulatoru bloku, lai nebūtu jāizmanto "ST" pakalpojumi.

Arī cits "Facebook" grupas "Mikroģeneratori Latvijā" iniciators Andris Romanovskis atzīst, ka mikroģeneratoru nākotne ir akumulācijas iekārtās, ideālajā gadījumā autonomajās energoapgādes sistēmās ar akumulācijas iekārtām un asimetriskiem (t. i., mazjaudīgiem) tīkla pieslēgumiem. "Šādas sistēmas ļaus to lietotājiem pārdzīvot lielāko daļu sarežģījumu attiecībās ar tīkla operatoru. Tādējādi šīs dārgās sistēmas kļūst izdevīgas no eksistenciālā viedokļa. Un, kas ļoti būtiski, šīs sistēmas var un kļūs par jauno energosistēmu iedīgļiem," secina A. Romanovskis.