Zaķkāposti ir bērnu gardums pavasarī. Maigi zaļās lapiņas un balti rozīgie ziediņi ir tik sulīgi, skābeni un aromātiski! Pat pieaugušie kā zaķu bērni satupstas meža malā un šķin gardos ziedus kārām mutēm. Starp citu, no zaķkāpostiem izdodas izcili gardas siltas un aukstas zupas.

Reklāma

Der zināt!

  • Zaķkāpostus polietilēna maisiņā ledusskapī var glabāt 2–3 dienas.

  • No zaķkāpostiem, olām un krējuma gatavo pildījumu pīrāgiem. Maigās lapiņas un ziediņi atsvaidzina jebkuru zupu, sautējumu un mērci.

Meža zaķskābene, zaķkāposts (Oxalis acetosella).
  • Zaķkāposti smūtijiem piešķir izteiksmīgu, patīkami saldskābu garšu. 

  • Salātos zaķkāposti vislabāk garšo kopā ar gurķi, avokado, zaļumiem un citrona, olīveļļas mērci. 

  • No šīm lapiņām izdodas gards pesto.

  • Zaķkāposti labi sader ar koriandru, melnajiem pipariem, dillēm, pētersīļiem un piparmētrām. Tos nav ieteicams likt kopā ar ķiplokiem, baziliku, lupstāju un oregano, jo tie nomāc zaķkāpostu maigo, skābeno garšu.

Aukstā zupa ar bietēm


Aukstā zupa ar bietēm
un zaķskābenēm.

• 0,5 l marinētu biešu


• 2 garie gurķi


• 2 l kefīra


• 3 saujas zaķkāpostu


• Sauja zaļumu (diļļu, pētersīļu, mizunas, pakčoj salātlapu)


• Ēdamkarote cukura


• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu


• Tējkarote sāls


Gurķus smalki sagriež, zaļumus sakapā. Katlā liek marinētas bietes, gurķus, cukuru, sāli un maltus melnos piparus. Pielej kefīru un samaisa. Pieber zaķ­kāpostus un zaļumus, samaisa un patur stundu ledusskapī. Pasniedz aukstu.


Aukstā zupa ar redīsiem


Aukstā zupa ar redīsiem
un zaķskābenēm.

• 100 g redīsu


• 3 saujas zaķkāpostu


• Garais gurķis


• Avokado


• Mazs sīpols


• 200 ml grieķu jogurta


• 100 ml ūdens


• 30 ml citrona sulas


• ½ tējkarotes rīvēta svaiga ingvera


• ¼ tējkarotes maltu melno piparu


• ½ tējkarotes sāls


Zaķkāpostus ar lielu nazi nedaudz sakapā. Gurķi, avokado un sīpolu smalki sagriež. Ingvera sakni smalki sarīvē, bet redīsus sagriež mazos kubiciņos. 


Grieķu jogurtam pievieno citrona sulu un ūdeni, pieber sāli, melnos piparus un samaisa. Uzlej sagrieztajām sastāvdaļām un sajauc. Patur pāris stundu ledusskapī, lai atdziest un garšas sajaucas. Pasniedz aukstu.


Siltā zupa ar sieru


Siltā zupa ar sieru un zaķskābenēm.

• 100 g baltā biezpiena siera


• 6 saujas zaķkāpostu


• 2 kartupeļi


• 2 burkāni 


• Sarkanā paprika


• 2 ēdamkarotes olīveļļas


• 2 l ūdens


• ½ tējkarotes sinepju


• ⅓ tējkarotes maltu melno piparu


• Tējkarote sāls


Biezpiena sieru sagriež mazos kubiciņos. Papriku, burkānus un kartupeļus sagriež gabaliņos. Katlā uzvāra ūdeni, pieliek burkānus un vāra piecas minūtes. Tad pieber kartupeļus un vāra vēl tikpat. Pēc tam pievieno papriku un vāra 3–4 minūtes. Beigās liek klāt biezpiena sieru, olīveļļu, sinepes, maltus melnos piparus un sāli. Uzvāra un noņem no plīts. Pievieno zaķkāpostus, samaisa un noliek uz 10 minūtēm, lai ievelkas patīkami skābenā garša. Pasniedz ar skābo krējumu. 


Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem