Ko var pagatavot no batātēm? Vai tās var ēst arī svaigas? Jautā Raimonda Dobelē.

Reklāma

“Batātes jeb saldie kartupeļi mūsu ēdienkartē ir jau labu laiku. Tie satur daudz šķiedrvielu, dzelzi, kalciju un citas vērtīgas vielas, tiem ir viegli saldena garša un skaista oranža krāsa. Batātēs ir mazāk kartupeļu cietes nekā parastajos kartupeļos,” skaidro uzņēmuma Gemoss šefpavāre un zīmola Just Nature vēstnese Ina Poliščenko. 

Batātes var cept, no tām var pagatavot zupu, sautējumu, iekļaut salātu sastāvā un pat uztaisīt desertu.

Saldos kartupeļus svaigā veidā nelielā daudzumā var iekļaut salātos, taču ieteicamāk šīs saknes ēst tvaicētas, vārītas vai ceptas, norāda speciālisti. Termiski neapstrādātas batātes ir cietas, grūti sagremojamas, izraisa vēdera pūšanos, diskomforta sajūtu. 

Turklāt svaigas batātes nav tik saldas un garšīgas kā ceptas vai tvaicētas – karsējot kartupeļu ciete transformējas cukuros.

Batātes.

Ko vērtīgu satur batātes

  • Saldajos kartupeļos, īpaši oranžajos, ļoti augstā koncentrācijā ir A vitamīns (beta karotīns), kas labs redzei, ādai un imūnsistēmai.
  • Tajos ir C vitamīns, kas palīdz imūnsistēmai.
  • Batātes satur arī B grupas vitamīnus, kas ir nozīmīgi vielmaiņai.
  • Saldajos kartupeļos esošās šķiedrvielas veicina gremošanas sistēmas darbību un palīdz uzturēt sāta sajūtu.
  • Satur arī antioksidantus, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuri bojā šūnas.
  • Saldajos kartupeļos netrūkst minerālvielu: kālija, mangāna un magnija.
  • Batātes ir ogļhidrātu avots, kas nodrošina ilgstošu enerģiju, tādēļ batātes ieteicamas fiziski aktīviem cilvēkiem un tiem, kas vēlas sabalansētu uzturu.

Krāsnī ceptas batātes ar jogurta un zaļumu mērci

Sastāvdaļas

  • batātes – tik, cik ēdēju
  • 200 g jogurta bez piedevām
  • 1 citrons
  • neliels saišķītis diļļu
  • neliels saišķītis pētersīļu
  • sāls, pipari

Pagatavošana

Batātes nomazgā, ietin folijā un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 oC aptuveni stundu. Gatavību pārbauda, iedurot nazi vai koka irbulīti.

Bļodā liek jogurtu, pievieno sasmalcinātus zaļumus un garšvielas, samaisa.

No cepeškrāsns izņemtās batātes atstāj folijā, iegriež gareniski, vidiņu samīca ar dakšiņu un ieliek jogurta un zaļumu mērci. Pasniedz ar citrona daiviņu – no tā izspiestā sula nobalansēs batātes saldo garšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem