Pagatavot lielisku siera kūku, kas gan burvīgi izskatās, gan garšo, nav pārāk sarežģīti. To var cept vai arī iztikt bez cepšanas.

Reklāma

Sastāvdaļas

Pamatnei:

  • 160 g Selgas cepumu
  • 90 g sviesta

Pildījumam:

  • 250 g svaigā siera Mascarpone
  • 250 ml saldā krējuma (35%)
  • 180 ml kondensētā piena ar cukuru
  • 2 ēdamkarotes citrona sulas
  • 14 g jeb 7 plāksnes želatīna
  • 250 g melleņu

Pagatavošana

Cepumus sasmalcina tā, lai paliktu kāds mazs gabaliņš, nebūtu miltu konsistences. Pievieno sviestu, kas izkausēts ūdens peldē vai kļuvis mīksts istabas temperatūrā. Sajauc ar sasmalcinātajiem cepumiem. Masu, kārtīgi piespiežot ar roku, liek tortes formā (Ø 37 cm), kurā ieklāts cepampapīrs. Uz 10 minūtēm ievieto ledusskapī vai saldētavā, lai kūkas pamatne sacietē. Tikmēr metāla traukā ielej ūdeni un uzbriedina želatīnu, paturot 5 minūtes. Tad izņem no ūdens, nosusina un izkausē ūdens peldē. Želatīnu nedrīkst uzvārīt, temperatūrai jābūt ne augstākai par 40 °C.

Svaigajam sieram Mascarpone pievieno saldo krējumu un lēnām puto. Kamēr siers nav saputots, ir kunkuļains, pievieno kondensēto pienu un citrona sulu. Turpina kult vidējā ātrumā, līdz masa kļūst krēmīga. Tad pieliek izkausēto želatīnu un iemaisa ar putojamo slotiņu.

Aptuveni 100 gramu melleņu kārto uz cepumu pamatnes, pārējās ogas pievieno svaigā siera, saldā krējuma un iebiezinātā piena masai. Masu uzlej uz cepumu pamatnes un izlīdzina. Kūku uz pāris stundām vai mazliet ilgāk ievieto ledusskapī sastingt. Izņem no ledusskapja, izceļ no veidnes un rotā ar svaigām ogām.

Lai kūka izdotos

  • Svarīgi, lai svaigais siers un citas sastāvdaļas pirms putošanas būtu istabas temperatūrā, – tad kūkas masa būs viendabīgāka. Tāpēc šie produkti pirms putošanas laikus jāizņem no ledusskapja.
  • Sastāvdaļas, kas minētas receptē, drīkst aizstāt ar citām. Piemēram, pekanriekstus var aizvietot ar lazdu riekstiem, bet svaigus augļus – ar konservētiem.
  • Lai novērstu siera kūkas virsmas plaisāšanu, nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis, kamēr nav pagājusi puse kūkas cepšanai nepieciešamā laika. Tā cepeškrāsnī tiks uzturēta vienmērīga temperatūra, un kūkas konsistence būs labāka.
  • Siera kūku var pārcept, to cepot pārāk augstā temperatūrā un pārāk ilgi.
  • Cepot nedrīkst piededzināt kūkas pamatni – tai jābūt zeltaini brūnai, nevis tumšai. Jāņem vērā, ka atdziestot pamatne vēl sacietēs.
  • Kad siera kūka atdzesēta cepeškrāsnī vai istabas temperatūrā, tā uz vairākām stundām jāievieto ledusskapī.
  • Ja pēc cepšanas kūku pārāk ilgi atstāj cepeškrāsnī, tās virsma var saplaisāt.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem