Pirmās zemenes pašas kūst mutē, bet pēc pāris nedēļām jau sāk šķist skābas un no šķīvja pazūd pavisam lēni. Tad laiks ķerties pie dažādu desertu un kūku gatavošanas – no zemenēm tie ir izcili aromātiski un gardi.

Reklāma

Sastāvdaļas, 6 porcijas 


Piena kārtai


• 500 ml saldā krējuma


• 300 g kondensētā piena ar cukuru


• 3 ēdamkarotes pūdercukura


• 1 ēdamkarote vaniļas cukura


Zemeņu kārtai


• 400 g zemeņu


• 150 ml apelsīna sulas


• 50 ml citrona sulas


• 100 g cukura


Rotāšanai 


• 150 g zemeņu 


• 10 piparmētru lapiņas


Saldo krējumu puto ar mikseri, līdz parādās putas. Tad pievieno cukuru, vaniļas cukuru, kondensēto pienu un puto līdz putukrējuma konsistencei.

Liek uz stundu saldējuma mašīnā. Ja nav šādas ierīces, vismaz pusstundu patur ledusskapī. 


Zemenes sablendē ar apelsīna un citrona sulu un cukuru. Taisnstūra veidnē ieklāj cepamo papīru, lai viegli izņemt saldējuma kūku. Ieliek putukrējumu un ļauj mazliet sastingt. Tad klāj zemeņu kārtu, vienmērīgi izlīdzina un sasaldē. Sagriež šķēlēs un rotā ar zemenēm un piparmētru lapiņām. Pirms pasniegšanas var pārliet ar zemeņu mērci.



Der zināt!

• Zemenes ir brīnišķīgs kālija, joda, mangāna, folijskābes, magnija, C, B2, B5, B6 un K vitamīna avots. Kārdinoši sarkano krāsu ogām piešķir to sastāvā esošie antociāni, kas darbojas kā antioksidanti.


• Uztura speciālisti iesaka zemeņu laikā apēst vismaz piecus kilogramus aromātisko ogu – tā ir minimālā norma, lai būtu laba veselība. 


• Ājurvēdas ārsti pievērš uzmanību tam, ka zemenes palielina organismā skābu vidi, kas var pazemināt spēju pretoties vīrusiem un baktērijām, vairot alerģiskas reakcijas, var parādīties izsitumi, herpes. Kā to neitralizēt? Pirmkārt, ieteicams dienā izdzert puslitru vairāk ūdens. Otrkārt, zemenes lietot kopā ar pienu, saldējumu vai saldo krējumu, tas neitralizē skābo vidi. 


• Nevajag izmest zemeņu kauslapiņas. Tās var izlikt plānā kārtiņā žāvēties, un ziemā būs burvīga tēja.

Zemenes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem