Pirms cepšanas jāatceras - ja mīklai pievieno pārāk daudz miltu, pīrādziņi sanāks cieti. Tie būs cieti arī tad, ja mīklu pēc atspiešanas atkārtoti neuzraudzē. bet no pārraudzētas mīklas cepti pīrādziņi būs rūgteni. Pīrāgi cepot atveras, ja liek karstu pildījumu vai pildījums ir pārāk šķidrs, uzlikts par daudz, uz mīklas, ko paredzēts saspiest, lai veidotu pīrāgu, trāpījis pildījums, pīrāga savienojuma malas par vāju saspiestas un locījums neatrodas pīrāga apakšā.

Reklāma

Der zināt!

  • Lai mīkla labāk rūgtu, to vairākkārt pārmīca. Tad mīklā iekļūst vairāk gaisa, rauga sēnītes un pienskābās baktērijas vienmērīgi sadalās.
  • Pēc katras atspaidīšanas mīkla ātrāk rūgst, veidojas vienādas poras.
  • Receptēs lielākoties norāda sausā rauga daudzumu. Ja izmanto presēto, jāpievieno trīsreiz vairāk.
  • Jo treknāka mīkla, jo vairāk rauga vajag.
  • Ieraugu raudzējot pārāk ilgi, var sanākt skāba mīkla.
  • Ja pīrādziņus cep no nepietiekami uzrūgušas mīklas, tie plaisā un ir blīvi, bet virsma – plankumaina.
  • Ja mīkla bijusi pārraudzēta, pīrādziņi ir bāli, sausi, ar biezu, plankumainu garozu.
  • Sāls nepieciešams gan garšai, gan miltu uzlabošanai. Bez sāls gatavota mīkla ir ķepīga un izplūst.
  • Ja pieliek par daudz sāls, mīkla nerūgst.
  • Mazāk briedīgiem miltiem vajag mazāk šķidruma.
  • Olas, kas paredzētas pīrāgu pārziešanai, nav jāatšķaida ar ūdeni, pienu vai kafiju, jo tad nebūs spīduma.

Sastāvdaļas

  • 500 g kviešu miltu
  • 500 ml piena (vai piena un ūdens maisījuma 1:1)
  • 200 g margarīna vai eļļas
  • 50 g presētā rauga
  • 50 g cukura
  • 1 tējkarote sāls

Pildījumam:

  • 300–400 g žāvēta cauraudzīša
  • 1 sīpols
  • naža gals maltu melno piparu
  • 1 ola pīrāgu pārziešanai

Pagatavošana

Raugu iedrupina bļodiņā, pieber tējkaroti cukura, pielej tējkaroti silta ūdens, samaisa un noliek siltumā, lai atdzīvojas rauga sēnītes.

Pienu (vai piena un ūdens maisījumu) uzsilda līdz 35 °C, pievieno cukuru, sāli, iesijā pusi miltu un samaisa. Pievieno atdzīvināto raugu un pakāpeniski iemīca pārējos miltus un izkausētu margarīnu (lai mīkla būtu gaisīgāka, margarīnu var saputot).

Sagatavoto mīklu pārkaisa ar miltiem, apsedz ar dvieli un raudzē siltumā 2,5–3 stundas. Kad tās apjoms divkāršojies, nospiež, lai izplūstu ogļskābā gāze, pārsedz un vēlreiz uzraudzē. 

Mīkla ir pietiekami rūgusi, ja, iedurot tajā pirkstu, caurums brīdi ir redzams un uzreiz nesaplūst.

Mīklu izrullē, izspiež mīklas ripas, vidiņā liek sīki sagrieztu cauraudzīti, kam pievienots sakapāts sīpols un pipari, un stingri saspiež malas.

Izveido pakavveida pīrādziņus, liek uz ietaukotas vai ar cepampapīru izklātas plāts, noziež ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 220 °C 20–25 minūtes.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem