Vai sanāk jāņusiers, ja nav dabūjams īsts lauku piens, biezpiens un olas? Jā, sanāk arī no veikala produktiem.

Reklāma

Un – jā – nevajag milzu katlu un piecus litrus piena! Var arī mazajā katliņā pilsētas virtuvītē izlīdzēties ar paciņu biezpiena, nepilnu litru piena, karotīti sviesta un vienu oliņu. Protams, garša nebūs tāda kā ar rūpnieciskās izdarības nepieredzējušiem pašmāju produktiem. Arī struktūra var atšķirties no iecerētās. Bet mūsdienās nemaz nav tik viegli tikt pie personīgi pazīstamas govs un vistas. Tāpēc tam nevajadzētu būt šķērslim taviem kulinārajiem piedzīvojumiem.

Arī tik ļoti kaut ko sabojāt, ka vajadzētu izmest, nemaz nevari. Nesanāks griežams, būs smērējams, sliktākajā gadījumā sacepumā, omletē vai pīrāgu pildījumā ieliekams. Tāpēc droši ņem paciņu biezpiena, paciņu treknāka piena un liec mazkatliņā karsēties uz lēnas, mazas uguntiņas, tā ka knapi čūžā. Jau laikus sagatavo pa ķērienam sāli, sviestu, ķimenes un sakultu olu vai tās dzeltenumu. Maisi un vaktē. Biezpiens savilks klāt piena olbaltumu un sāks velties kopā, bet piens atsūkalosies.

Kad vari “valdīt” siera masu, nokās. Nu gan vajadzēs nedaudz veiklības. Met siera kunkuli atpakaļ katliņā ber klāt sāli un ķimenes, ātri, ātri iemaisi oliņu, lai ir vienmērīgi, liec klāt sviestu. Dūšīgi samaisi, lai viss viendabīgs, nedaudz spīdīgs. Tālāk jau vari likt zem sloga vai vienkārši bļodiņā.

Šādi nelielu porciju svaigo sieru vari pagatavot arī ar citām garšvielām vai dažādiem zaļumiem.

PAR ŽURNĀLU "SPĪGANA"

"Spīgana" ir vienīgais ezoteriskas ievirzes žurnāls Latvijā, ko veido nevis žurnālisti, bet nozares praktiķi, daloties ar savām zināšanām, pieredzi un dzīvē pārbaudītiem ieteikumiem. Kopš iznākšanas sākuma (2020. gada februāra) "Spīgana" iepazīstina ar dažādām ezoterikas nozarēm – alternatīvās veselības praksēm, senajām zināšanām un šajā gadsimtā izveidotām sistēmām, kas rūpējas par cilvēka fizisko un garīgo veselumu, sava potenciāla un dvēseles uzdevuma apjautu.

Abonē žurnālu šeit.

"Spīgana".