Pierasts, ka debesmannu jeb uzputeni gatavo no dzērvenēm. Bet tikpat garda tā sanāk no sarkanajām jāņogām, upenēm vai to abu maisījuma.

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 2 glāzes jāņogu vai upeņu
  • 1 litrs ūdens
  • 180 g mannas
  • 200 g cukura

Pasniegšanai

Piens 

Pagatavošana

1. Ogas pārlej ar ūdeni un uzvāri, tad nolej ūdeni un ogas izberz caur sietu. Iegūto šķidrumu lej katlā, pievieno cukuru, izmaisi un vēlreiz uzvāri.

2. Nepārtraukti karsējot uz lēnas uguns un maisot, pakāpeniski pieber mannu. Maisot turpini vārīt vēl 5 minūtes, līdz biezputra uzbriest, tad atdzesē.

3. Mannas biezputru puto ar mikseri, līdz tā kļūst gaiša un vijīga. Uzputeni pasniedz ar atdzesētu pienu.

Zini!

Jāņogas un upenes ir savvaļas augs gan Eiropā, gan Āzijā. Tās audzēja klosteru dārzos kā pārtikas produktu un ārstniecības augu. Izmantoja gan ogas, gan lapas, gan jaunos dzinumus. Īpaši vērtīgas šīs ogas ir augstā C vitamīna satura ziņā.

Jāņogas.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem