Sēnes, arī gailenītes, uzsūc ūdeni gluži kā sūklis, tāpēc tās labāk nemazgāt, bet notīrīt ar otiņu. Ja sēnes ir pārāk smilšainas, gailenes nelielā daudzumā liek sietā un ātri noskalo zem tekoša ūdens strūklas.
Sastāvdaļas:
• 200 g gaileņu
• 400 g kartupeļu
• 80 g burkānu
• 1 sīpols
• 20 g bekona
• 30 g sviesta
• 50 g svaigā siera
• 20 g skābā krējuma
• 500 ml dārzeņu buljona
• 4 timiāna zariņi
• svaigi malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana:
Sīpolu nomizo un sīki sagriež. Pannā izkausē pusi sviesta un apcep pusi sīpolu, kamēr tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno timiāna lapiņas bez kātiem, gabaliņos sagrieztus kartupeļus un burkānus un maisot nedaudz pacepina. Apceptajiem dārzeņiem pārlej buljonu un vāra aptuveni 15 minūtes, kamēr tie mīksti. Zupu noņem no plīts un sablendē.
Otru sviesta daļu izkausē pannā un apcep sīkos kubiņos sagrieztu bekonu. Pievieno atlikušos sīpolus, pacep un liek klāt notīrītas, mazos gabaliņos sagrieztas gailenes. Pieber mazliet sāls un apmaisot cep, kamēr gailenes maina krāsu un kļūst mīkstas.
Sablendētajā zupā iemaisa svaigo sieru un saceptās gailenes. Pēc garšas bagātina ar sāli un svaigi maltiem pipariem. Pasniedz ar skābo krējumu.
Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.
Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.
Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.
Ko tu saņemsi:
🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem