Jāņi – mūsu tautai nozīmīgie gadskārtu svētki – ir daudzām tradīcijām bagāti. Viena no tām – celt galdā ķimeņu sieru. Tam vienmēr bijusi, ir un būs īpaša vieta šajos vasaras pilnbrieda svētkos.

Reklāma

Svaigs ķimeņu siers labi sader ar klasisko sviestu. Lai būtu piesātinātāka garša, sviestam var pievienot zaļumus, ķiplociņu vai pat skābenes. Pēc Jāņiem pāri palikušo ķimeņu sieru var apcept gluži kā karbonādi. Pirms cepšanas siera šķēlītes apviļā saulespuķu, sezama un citu sēkliņu maisījumā vai auzu pārslās, vai Kellogg’s kukurūzas pārslās un tad cep. Siera šķēles var arī panēt rudzu rīvmaizē.

Sastāvdaļas

  • 1 kg pilnpiena biezpiena
  • 3 l trekna piena
  • 100 g sviesta
  • 2 olas
  • 1,5–2 tējkarotes ķimeņu
  • 1 tējkarote sāls

Pagatavošana

Katlā ielej pienu un, bieži apmaisot ar koka karoti, karsē uz vidējas uguns. Lai pienu nepierautu pie katla dibena, vispirms var ieliet nedaudz auksta ūdens un tikai pēc tam pienu, kā arī maisot karote stingri jāvelk pa katla dibenu. 

Kad piens uzkarsēts, bet nevārās, pievieno biezpienu, kas iepriekš saspaidīts viendabīgā masā. 

Maisot turpina karsēt, līdz izveidojas gaiši zaļas sūkalas un biezpiens savelkas kunkulī. 

Tad katla saturu lej caurdurī, kurā ieklāta samitrināta marle, un notecina sūkalas. Kad tās notecējušas, marli ņem aiz četriem stūriem un viļā biezpiena kunkuli, lai kārtīgi atspiestu atlikušās sūkalas. Pēc tam uz uguns liek tīru katlu, maisot izkausē sviestu (tas nedrīkst piedegt!), tad iedrupina biezpiena kunkuli un, nepārtraukti maisot, karsē, lai masa viendabīgi izsildās. 

Pievieno olas, kas sakultas ar sāli un ķimenēm, un, sparīgi maisot, visu karsē uz lēnas uguns, līdz biezpiens atkal savelkas vienā masā. To dara aptuveni 5 minūtes. Masai jābūt vijīgai un mazliet staipīgai. Gatavo masu lej māla bļodiņā, kas ieziesta ar sviestu. Apsedz ar dvieli un atdzesē. Tad siera rituli apgriež otrādi un ievietoledusskapī.

Der zināt!

  • Biezpienam jābūt iespējami skābākam pēc garšas un ne pārāk sausam.
  • Ja, karsējot pienu ar biezpienu, neveidojas sūkalas un biezpiens nesavelkas kunkulī, biezpienam trūkst skābuma. Tad masai pievieno citrona sulu.
  • Jo vairāk sviesta un olu izmanto, jo mīkstāks būs siers.
  • Masai pieliekot tējkaroti sāls, sieram būs maiga garša, 2 tējkarotes sāls – normāli sālīts, bet 3 tējkarotes sāls sieru padarīs sāļu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem