Šīs ir vienas no garšīgākajām Latvijas mežos atrodamajām sēnēm, kas nav kāpuru bojātas, tās viegli notīrīt un cepamas bez iepriekšējas novārīšanas. Iedvesmai - dārzeņu un gaileņu zupiņa!

Reklāma

Sastāvdaļas

  • 200 g gaileņu
  • 200 g ziedkāpostu
  • 100 g burkānu
  • 80 g sīpolu
  • 200 ml saldā krējuma
  • 20 g kausētā sviesta
  • 20 g sviesta
  • 1 l dārzeņu buljona

Pagatavošana

Burkānus, sīpolus, gailenes notīra un sagriež, ziedkāpostus sadala rozetēs. Visu viegli apcep sviestā, tad liek katlā, pārlej buljonu un vāra, līdz sēnes un dārzeņi mīksti. Pielej saldo krējumu un uzvāra, virumu sablendē. Iemaisa kausēto sieru.

Par gailenēm..

Gailenes ir uzturvielām bagātas sēnes ar izcilām garšas īpašībām un labvēlīgu ietekmi uz veselību. Tās ir viena no retajām augu valsts izcelsmes produktu grupām, kas satur D vitamīnu, kurš palīdz imunitātei, kaulu veselībai, uzlabo kalcija uzsūkšanos, norāda speciālisti. Šo sēņu sastāvā ir arī B grupas vitamīni, kas nepieciešami vielmaiņai un nervu sistēmai, minerālvielas, antioksidanti un šķiedrvielas.

Tās labi sader ar sviestu, krējumu, sīpoliem, ķiplokiem, olām, kartupeļiem, sieru, dillēm un pētersīļiem. No tām pagatavotu ēdienu garšu var bagātināt arī ar estragonu, timiānu un muskatriekstu, taču nevajadzētu pārspīlēt ar garšvielām, jo tiks nomākts gaileņu burvīgais aromāts.

Šīs sēnes lieliski uzsūc krēmīgus šķidrumus, tāpēc labi iederas mērču un risoto sastāvā.

Zini!

  • Gailenes nemazgā ūdenī, jo tās ātri uzsūc šķidrumu.
  • Vislabāk tās tīrīt ar mitru birstīti vai papīra dvieli. Ja ļoti netīras – ātri noskalo aukstā ūdenī un nosusina.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu