Valdība otrdien nolēma piešķirt 300 000 eiro rudzu maizes izdalīšanai izglītības iestādēs, lai iepazīstinātu pirmsskolas audzēkņus un pirmās līdz devītās klases skolēnus ar rudzu maizi kā tradicionālu un reģionam raksturīgu produktu, kā arī ar tās nozīmi uzturā. Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji informē, ka programmā bērniem mācīs lietot rudzu maizi, kā arī noskaidros rudzu maizes popularitāti jauniešu vidū.

Reklāma

Rudzu maizes programmu izglītības iestādēs īstenos un rudzu maizi audzēkņiem un skolēniem bez maksas dalīs no šā gada 1. septembra līdz 31. decembrim. Programmas realizēšanas laikā izglītības iestādēs jāveic pasākumi, kuros jāinformē bērni un jaunieši par tradicionālo rudzu maizi kā svarīgu latviešu kultūras daļu.

Tāpat izglītības iestādēm programmā bērni jāizglīto par rudzu maizes vērtību, nozīmi uzturā un aspektiem, kas padarījuši rudzu maizi par Latvijai raksturīgu produktu. Izglītības iestādēm jāveic arī jauniešu anketēšana, lai iegūtu datus par rudzu maizes popularitāti un zināšanu līmeni par tās vērtību. 

Plānots, ka projekts aptvers vismaz 50% no mērķauditorijas jeb aptuveni 140 000 bērnus un jauniešus.

Zemkopības ministrs Armands Krauze norāda, ka Latvijā ir nepieciešams veicināt rudzu maizes kā nozīmīga, reģionam raksturīga un uzturvielām bagāta pārtikas produkta atpazīstamību, kā arī jāveicina tās lietošana uzturā no bērnības. Tas radina jaunatni pie veselīgāka ikdienas uztura un ļauj vietējiem lauksaimniecības un pārtikas ražotājiem pārdot savu produkciju pašmāju tirgū. Bērnu un jauniešu iepazīstināšana ar rudzu maizi sniegšot viņiem iespēju arī turpmāk izvēlēties un uzturā lietot iespējami veselīgākus produktus.

Valsts atbalstam rudzu maizes programmas īstenošanai var pieteikties biedrība vai nodibinājums, kas apvieno vismaz desmit maizes ražotājus un maizes izejvielu piegādātājus, vismaz piecus gadus izglīto un informē sabiedrību par rudzu maizi un tās nozīmi, pārstāv nozares intereses valsts pārvaldes un citās iestādēs, kā arī sadarbojas ar profesionālās izglītības iestādēm izglītības programmu izstrādē vai ieviešanā, lai sagatavotu jaunos speciālistus ar maizes ražošanu saistītās profesijās.

Rudzu maizei, kas izdalāma bērniem, jābūt ražotai Latvijā Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) reģistrētā uzņēmumā, 

gatavotai ar plaucējumu un dabisko ieraugu, un tās gatavošanā no kopējā izmantotā miltu daudzuma vismaz 80% jābūt rudzu miltiem. Maizei jābūt klona formā, un tai jāatbilst kvalitātes prasībām, ko piemēro izglītojamo ēdināšanā.

Atbalsta pretendentam dokumenti Lauku atbalsta dienestā (LAD) jāiesniedz līdz 2024. gada 21. augustam.

Zīmē Gatis Šļūka. Neatpazīts pārtikas objekts

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.