Pieprasījums pēc bioloģiskās pārtikas turpina pieaugt ne tikai Eiropā, bet arī Āzijā, Dienvidamerikā un Tuvajos Austrumos, aģentūrai LETA sacīja bioproduktu ražotāja SIA "Lat Eko Food", kas strādā ar zīmolu "Rūdolfs", komercdirektors Ģirts Karlsons.

Reklāma

Bioloģiskās pārtikas pieprasījuma pieaugumu viņš skaidroja ar cilvēku vidusslāņa pieaugumu šajos reģionos, kā arī urbanizāciju un patērētāju pieaugošo interesi par veselību un pārtikas kvalitāti, piebilstot, ka arvien vairāk cilvēki izvēlas produktus, kas nesatur pesticīdus, ģenētiski modificētas sastāvdaļas un ķīmiskas vielas.

"Lat Eko Food" komercdirektors norādīja, ka pieprasījums pēc bioloģiskās pārtikas īpaši turpina pieaugt starp veselīga dzīvesveida piekritējiem un ekoloģiski apzinīgiem patērētājiem. Tāpat patērētāju interese par ilgtspējīgu ražošanu un videi draudzīgiem produktiem kļūst arvien lielāka.

Viņš uzsvēra, ka novērojama arī pāreja uz pārstrādātu bioloģisko pārtiku, piemēram, bioloģiskiem uzkodu produktiem, funkcionālo pārtiku - ar paaugstinātu proteīnu, minerālvielām, vitamīniem, kā arī gataviem ēdieniem.

Karlsons atzīmēja, ka lielveikalos bioloģiskā pārtika būtiski vairāk ir pārstāvēta zīdaiņiem un maziem bērniem domātajos produktos, kas ir skaidrojams ar patērētāju pieprasījumu, bet pieaugušo pārtikas segmentā bioloģiskās pārtikas īpatsvars ir būtiski mazāks.

"Domāju, ka līdzīgi kā iepriekšējos desmit gadus, arī nākamo dekādi 

bioloģiskās pārtikas pieprasījums turpinās pieaugt, un visdrīzāk tas procentuālā izteiksmē ievērojami apsteigs konvencionālās pārtikas pieaugumu. 

Šo tendenci veicina jau iepriekš pieminētā patērētāju interese par veselīgu dzīvesveidu un ilgtspējīgiem produktiem, kā arī ES valdību atbalsts ilgtspējīgai lauksaimniecībai, kas veicina bioloģiskās pārtikas pieejamību un konkurētspēju," akcentēja "Lat Eko Food" komercdirektors.

Tomēr viņš minēja, ka nākotnē gaidāmi arī izaicinājumi, piemēram, klimata pārmaiņas, kas var negatīvi ietekmēt izejvielu pieejamību, samazinot ražas un paaugstinot cenas. Tāpat tirgus svārstības un globālās piegādes ķēžu traucējumi varētu ietekmēt tirgus attīstību.

Uzņēmuma komercdirektors pauda, ka šobrīd bioloģiskās pārtikas ražošanas nozare kopumā attīstās pozitīvi, taču lielākie izaicinājumi ir izejvielu pieejamība un cenu kāpums.

Karlsons arī piebilda, ka pēdējie globālie notikumi, tostarp Covid-19 pandēmija un Krievijas iebrukums Ukrainā, ir vēl vairāk pasliktinājuši piegādes ķēžu situāciju un palielinājuši ražošanas izmaksas. Tāpat novērojams energoresursu cenu būtisks kāpums, kas nozīmīgi ietekmē ražošanas procesu izmaksas.

Viņš atzīmēja, ka nozarē kopumā ir jūtamas sekas no globālo piegādes ķēžu traucējumiem, kas ietekmē izejvielu un izejmateriālu pieejamību un cenu svārstības. Tāpat joprojām ir būtisks spiediens uz ilgtspējas jautājumiem un vides standartiem, kas prasa ieguldījumus tehnoloģijās un procesos, lai atbilstu Eiropas Savienības (ES) regulējumiem, kā arī nozari ietekmē ekonomiskās neskaidrības, piemēram, inflācija un darbaspēka izmaksu pieaugums.

"Lat Eko Food" reģistrēta 2010. gadā, pamatkapitāls ir 14 217 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Egija Martinsone.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un divas reizes nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Ko tu saņemsi:

  • Daudzveidīgus komentārus un kompetentus Latvijas Mediju žurnālistu un autoru viedokļus par aktuālo
  • Ekspertu komentārus par dažādiem praktiskiem, noderīgiem tematiem
  • Aizraujošus materiālus par vēsturi, psiholoģiju, kultūru
  • Gata Šļūkas karikatūru
  • Tavā e-pasta kastītē katru ceturtdienu