Zupai ir divi varianti. Var vārīt ķīseli no mellenēm, bet miltu klimpas atsevišķi. Tad tās būs baltas un izteiksmīgas, un zupai jeb ķīselim tās pievieno pasniedzot. Ja klimpas laiž melleņu zupā, tad cieti zupas iebiezināšanai neizmanto, jo zupa iebiezē no klimpu mīklas. Tā vārītas klimpas būs tumšas, bet piesūkušās ar gardo melleņu šķidrumu.

Reklāma

Sastāvdaļas

Zupai jeb ķīselim

  • 2 glāzes melleņu
  • 6 glāzes ūdens
  • 10 ēdamkarotes cukura

Klimpām

  • 2 olas
  • 1 ēdamkarote cukura
  • ½ tējkarotes vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes krējuma
  • 10–12 ēdamkarotes kviešu miltu

Pagatavošana

1. Zupai jeb ķīselim mellenes aplej ar ūdeni un vāra, līdz tās izšķīdušas, tad pievieno cukuru.

2. Pagatavo klimpas. Olām atdala dzeltenumus no baltumiem. Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, vaniļas cukuru, skābo krējumu un samaisa viendabīgā masā. Pakāpeniski pievieno un iemaisa miltus. Olu baltumus sakuļ stingrās putās, pievieno klimpu mīklai un viegli iecilā.

3. Zupu karsē uz lēnas uguns, ar tējkaroti tajā laiž klimpas, vāra, līdz tās uzpeld. 

4. Zupu pasniedz atdzesētu.

Vārot zupai vari pievienot citrona miziņu. Ja ir pieejamas, tad mellenēm var pievienot sauju meža zemenīšu.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem