Partly cloudy 20.1 °C
S. 29.06
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
SEKO MUMS
Reklāma
Alise Kindzule-Dunavska: "Katru savu grāmatu esmu rūpīgi izauklējusi, uzskatu, ka tā ir mana misija – palīdzēt un noderēt."
Alise Kindzule-Dunavska: "Katru savu grāmatu esmu rūpīgi izauklējusi, uzskatu, ka tā ir mana misija – palīdzēt un noderēt."
Foto: Matīss Markovskis / Latvijas Mediji

Izdevniecība "Latvijas Mediji" sagatavojusi noderīgu lasāmvielu visiem, kas aktīvi izmanto katru gadalaiku sportošanai vai darbīgam dzīvesveidam un vēlētos uzlabot savu enerģiju un pašsajūtu ar uztura un paradumu palīdzību. Grāmatas "Aktīvs, vesels, paēdis. Par uzturu sportiskiem cilvēkiem" autores Alises Kindzules-Dunavskas zināšanas un padomi balstās ne tikai personīgajā pieredzē, bet arī zinātnē un darbā ar sportistiem.

Reklāma

Kā kļuvi par uztura speciālisti, turklāt nonāci pat līdz bokseru konsultēšanai uztura jautājumos?

A. Kindzule-Dunavska: Es gribēju studēt to, kas mani interesē un kas varētu būt noderīgs arī man personiski – karjerā, sevis pilnveidošanā. Biju domājusi gan par garīgo, gan par fizisko veselību. Likumsakarīgi nonācu līdz uztura speciālistiem. Tajā laikā tā bija visai jauna profesija. Jutos kā viena no šī aktuālā temata aizsācējām. Līdz bokseru konsultēšanai nonācu pamazām – cits pēc cita pie manis vērsās sportiski aktīvie cilvēki. Bet vispār tieši boksu un garo distanču riteņbraukšanu uzskatīju par nedaudz baisām nodarbēm – piemēram, bokseri ikdienā izmanto daudzas dzīvībai bīstamas stratēģijas. Bet, re, kā dzīve izkārtojas – manā profesijā darba ar bokseriem bijis īpaši daudz.

Tu pati arī esi sportiste. Vai kādreiz esi slepus apēdusi kūkas gabalu pēc treniņa… "zinātniskiem nolūkiem"?

Protams, ka esmu testējusi sevi! Esmu mēģinājusi apēst končiņu pirms treniņa un pēc treniņa, mēģinot saprast, kā es jūtos, vai tas tiešām iedod enerģiju, vai arī atņem ātri vien nost… Es jau gan biju ieguvusi zināšanas – pirms tam man bija tradicionāls sportistes dzīvesveids, kad uzvaras tiek svinētas ar našķiem, jubilejas – ar kūkām pirms un pēc treniņa.

Kāda ir tavas ģimenes ideālā ēdienkarte, un vai izdodas tai sekot?

Mēs katru dienu domājam, lai maltītē būtu līdzsvars. Ogļhidrāti, olbaltumvielas un dārzeņi – vajag visus trīs. Protams, katrs drusku ko citu ēd. Vajag pilngraudus, nevis vienkāršus ogļhidrātus, kas nozīmē, ka mums nekad nav parastie baltie makaroni. Mana meitiņa, kurai ir gads un septiņi mēneši, ir pagaršojusi tikai pilngraudu makaronus. Brūnie rīsi, graudaugu maisījumi, "gudrie graudi", grūbas, lēcas, kvinoja utt. Gaļa vai zivs – vienmēr. Vai siers un piena produkti. Trīs krāsu dārzeņi, ja iespējams. Meitiņai pat ir iedaļu šķīvis, lai var labi redzēt, ka pusi veido dārzeņi, ceturtdaļu graudaugi un ceturtdaļu olbaltumvielas. Pieaugušajiem ir parastie šķīvji, bet ļoti domāju par niansēm, piemēram, ir svarīgi, ka ģimene kopīgi apsēžas pie galda un pusdieno. Skaistumlietas arī svarīgas, šķīvja krāsa – katrai ir sava noskaņa un tas veido ēdiena baudījumu, esam ģimenē atraduši savas krāsas. Skaistas krūzītes – no tām dzert ir daudz patīkamāk. Tas viss ir dzīvesveids, kam var būt savas atkāpes, arī našķi un ēšana ārpus mājas gadās. Ļoti cienām sautējumus, kuros var likt labas lietas. Vienmēr var uzlabot jau ierastās zupas. Piemēram, meitai nepatīk frikadeļu zupa, tad nu to padarījām par maltās gaļas zupu, pielikām vistiņu. Latvijas ģimenēs ēdienu izvēle mēdz būt pārāk šaura. Piemēram, kartupeļu vietā var taču lietot lēcas, papriku, brokoļus, sēnes, cukīni, baklažānu.

Ja tev būtu jāuztaisa "Alises enerģijas brokastis", kas noteikti būtu uz šķīvja?

Man jau gadiem mīļas ir uz pannas apgrauzdētas siermaizītes. Pamatā ir tumšā maize ar sēkliņām, virsū lieku sieru, kādreiz arī kūpinātu gaļas šķēlīti. Es esmu kraukšķinātājs. Savukārt, ja man jādomā par to, ka šodien vajadzēs vairāk enerģijas, tad taisu kārtīgu pilngraudu auzu pārslu putru ar banānu, riekstu sviestu, varbūt pielieku ievārījumu – tas viss dos enerģiju ilgākam laikam. Varbūt vēl klāt žāvētu augli vai ogas, piemēram, dzērvenes vai ķiršus.

Vēl varētu uztaisīt biezpiena plācenīšus ar auzu pārslām – tie ir ļoti populāri mūsu ģimenē: banāni, auzu pārslas, olas, biezpiens, klāt medus vai žāvētas aprikozes, svaigas mellenes, riekstu sviests. Tajā visā ir gan ogļhidrāti, gan olbaltumvielas, kas arī veido to spēka devu.

Un tagad par grāmatu un vienu no tās potenciālo lasītāju grupām: aktīviem cilvēkiem pēc 40. Kādu sporta veidu varētu pasākt šī vecuma grupa Latvijas apstākļos?

Tagad, kad tuvojos šim vecuma posmam, saprotu, ka apstāties nevar! Ar to beidzas dzīve, lai cik dramatiski tas skanētu. Ja ir iespēja staigāt un kustēties, tas jādara. Principā – der jebkas! Latino dejas, piemēram. Līnijdejas. Pastaigas. Nekas sarežģīts. Velosipēds – mazāka slodze locītavām. Labas sajūtas no peldēšanas, kas liek justies brīvākiem un vieglākiem. Tie būtu aerobie treniņi, bet arī spēka treniņi vajadzīgi! Jāaiziet uz trenažieru zāli, jāpaņem treneri, kas parāda, ko darīt. Būtībā svarīgākais ir atrast to, kas patīk.

Reklāma
Reklāma

Tagad populāras ir soļošanas, orientēšanās, izaicinājumi, kopīgi grupu pasākumi, kur neprasa profesionālu sagatavošanos.

Kādi būtu galvenie ieteikumi uztura uzlabošanai tiem cilvēkiem, kas, piemēram, regulāri piekopj 10 000 soļu minimumu ikdienā, dodas velobraucienos, peld un, galu galā, aktīvi auklē jaunākās paaudzes pārstāvjus?

Noteikti nevajag uztraukties par kādu neveselīgu našķi vai neveselīgi pavadītu dienu. Mūsu pašvērtējumu veido ikdienas ieradumi – tos vajag izveidot maksimāli veselīgus, jācenšas turēties pie tā, lai šķīvī ir visas uzturvielu grupas. Lai dominētu nepārstrādāti produkti, jāēd vairāk mājās gatavotu ēdienu. Augļi un dārzeņi, pietiekams ūdens daudzums – it kā primitīvi, bet jādomā tomēr līdzi. Nemaz nepērciet pārstrādātos produktus, lai to vispār nav mājās. Tas jau būs labi.

Starpēdienreižu kārumi ir svarīgi, bet jāpadomā, kas tie ir: dārzeņi vai augļi, banāns, ābols, ogas, viegli sasniedzamas uz galda. Auzu miltu produkti, riekstu sviesta produkti.

Neiesaku turēt ledusskapī saldinātos jogurtus un sulas no veikala. Labāk bezpiedevu jogurtu, kuram var pievienot ievārījumu vai augļus, lai varam kontrolēt garšu un sastāvu paši.

Sekojot saldumu receptēm, norādītais cukura daudzums jāskata kritiski, jo tā mēdz būt par daudz. Es kūkām mēdzu pievienot banānu, lai jāliek mazāk cukura. Dažreiz var iztikt ar žāvētiem augļiem.

Kuri mikroelementi vai uzturvielas kļūst īpaši svarīgi vecumā pēc 40, un kāpēc?

Šķidrums! Vienmēr un visur. Taisot ķermeņa analīzes, tas atklājas arī šajā vecumposmā. Tā nav kafija, bet gan ūdens un tēja, piemēram. Dāmām īpaši svarīgs kalcijs un D vitamīns, kas abi saistīti ar svara pieaugumu. Saulītes mums nav daudz, īpaši attālināta darba un attālināto mācību gadsimtā. Nebaidīties no piena produktiem, ja iespējams. Es piedomātu arī par omega-3, īpaši uzsverot lasi, tunci, olīveļļu, avokado, linsēklas, riekstus utt. Labie tauki tiešām ir labi – skaistai ādai, muskuļu kvalitātei, labam izskatam, mazākām traumām.

Kā uzturs var palīdzēt samazināt tipiskas ar vecumu saistītas problēmas – piemēram, locītavu sāpes, vielmaiņas palēnināšanos vai muskuļu masas zudumu?

Reklāma

Kalcijs, D vitamīns, omega-3, labie tauciņi. Vielmaiņa palēninās, ja neuzņemam pietiekamu olbaltumvielu daudzumu: olas, gaļu, piena produktus, liesu zivi, pupas, lēcas. Arī ar kalciju tas pats. Muskuļu masas zudums ir ietekmējams, ja nodarbojaties ar aktivitātēm. Spēka trenažieri, sava ķermeņa slodze – vingrinājumi uz grīdas paklājiņa, piemēram.

Kā mainās olbaltumvielu uzņemšana dažādā vecumā?

Uzņemtais olbaltumvielu daudzums ir atkarīgs no cilvēka fiziskās aktivitātes un ķermeņa kompozīcijas. Uz kilogramu ķermeņa masas jāuzņem viens grams olbaltumvielu. Ir cilvēki, kam nepieciešamas papildu olbaltumvielas – pusaudžiem, grūtniecēm, arī sievietēm laktācijas periodā un arī jebkuram cilvēkam, vecumam pieaugot. Un patiesībā ieteicamais olbaltumvielu daudzums dienā nav nemaz tik liels, kā varētu šķist. 25–30 g olbaltumvielu vienā maltītē – tās būtu kā 3–4 sērkociņkastītes. Tā ir zivs vai gaļas porcija. Nav jau arī patiesība, ka kultūristiem jāēd 30 olas dienā, kā agrāk teica. Jo, uzņemot vairāk olbaltumvielu, tās labumu nedos. Svarīgi uzņemt kvalitatīvas olbaltumvielas – taisīt vairākas kombinācijas, par ko rakstu grāmatā. Vēl, manuprāt, dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas mūsu ķermenim ir tīkamākas, pazīstamākas, tajās ir labāks aminoskābju sastāvs un kombinācija.

Kā ēdienreizes un uztura izvēle var palīdzēt ne tikai trenēties, bet arī kvalitatīvāk atjaunoties – uzlabot miegu, enerģiju un koncentrēšanos?

Ir svarīgi skatīt ēdienu kā kārtīgu degvielu. To vajadzētu uzņemt tik, cik nepieciešams. Ja ir par maz – cilvēks nevarēs kvalitatīvi darboties, ja par daudz – aizies rezervēs. Domājot par fizisko aktivitāti – neuzņemot labus produktus, pietrūks spēka, atpaliks motivācija, nevarēs izgulēties, nevarēs atjaunoties – sāksies traumas un sāpes, iekaisuma procesi. Augšējo elpceļu saslimšanas arī saistītas ar nepareizu atjaunošanos. Gribot audzēt muskuļu masu, jādod arī labas olbaltumvielas. Trūkstot enerģijai, nevar strādāt smadzenes. Tāpēc jādomā ne tikai par kalorijām, jādomā arī par proporcijām. Jāsaprot, ka, lai arī augļi un dārzeņi ir veselīgi, tie nebūs galvenais akcents pirms sacensībām un lielām aktivitātēm, jo var radīt gremošanas traucējumus. Tas pats ar treknu pārtiku.

Kā ar slaveno mītu, ka nevajag ēst pēc pulksten sešiem vakarā?

Ēšanas laiki ir ļoti svarīgi ikdienā! Ja vēlies augstu enerģijas līmeni, tad svarīgi ēst trīs reizes plus uzkodas. Lai labi trenētos, ieteicamas vieglas uzkodas 30 minūtes pirms slodzes, atjaunošanās ziņā – 30 minūšu laikā pēc treniņa, lai muskuļi aug un sadzīst, tehniski runājot. Svarīgs ir miegs – lai fiziski aktīvs cilvēks atjaunotos. Pirms miega var ēst, ja esi aktīvs. Stratēģija neēst pēc pulksten sešiem, manuprāt, ir lieka, jo būs vienkārši grūti! Vakariņās var ēst kvalitatīvus olbaltumvielu avotus. Starp citu, neizgulējies cilvēks ēd vairāk un ir grūti to kontrolēt, sabojājas arī hormonālais līdzsvars.

Kā lai vispār dzīvo veselīgi…

Veselīgs dzīvesveids liekas kaut kas grūts un liels, neaptverams, bet patiesībā viss sastāv no sīkumiem. Ikdienas rituālos ir atslēga: katru dienu es varu pielikt 2000 nostaigātos soļus; es apēdu divas končiņas mazāk vai neizdzeru kafiju ar saldinātāju, izbaudu to bez sīrupiņa vai saldā sieriņa; varbūt pieceļos 30 minūtes agrāk un 30 minūtes agrāk aizeju gulēt, izveidojot sev labāku miega režīmu. Un tā kādu dienu šādas režīma lietas nesāpīgi nesīs augļus. Galvenais – nesāpīgi un patīkami, lai varam ieradumus uzturēt. Nebūs tas dienu vai stundu jautājums, drusku ilgāk gan. Ķermenis iestrēgst tajā, ko mēs tam iemācām.

Es, piemēram, ceļos šobrīd pulksten piecos no rīta, lai izstaigātos, jo tas ir mans laiks – mājās mazs bērns, darbi, bet jārūpējas par sevi, jāmīl sevi. Ir svarīgi pabūt pašam ar sevi un darboties ar sevi, kas liek arī nedaudz aizmirsties, it kā pat pameditēt ikdienas problēmu gūzmā.

Vai ir kāds interesants paradokss mūsdienu uztura pasaulē?

Viena no mūsdienu problēmām ir populārie produkti, kas kaut ko sola – mazāk cukura, mazāk kaloriju utt. Bet, ja paskatās uz kādu jogurtu ar mazāku cukura daudzumu, redzam, ka tur ir mākslīgie saldinātāji. Vai tie ir labāki? Nē. Dažreiz cilvēki jautā, kuri saldumi ir labāki. Es paskatos – tie nav īsti pat saldi, tie nesniegs gaidīto baudu un nav nemaz garšīgi, bet smadzenes nepiečakarēsi, tās gribēs vairāk. Piemēram, īsti labu saldumu, tiešām saldu, ar cukuru var apēst reizi divas nedēļā, kārtīgi izkustoties ikdienā. Būs lielāka jēga. Es apēdu to, kas man garšo, bet ne katru dienu, lai tie ir kā svētki.

Par grāmatas autori

Alises Kindzules-Dunavskas grāmata "Aktīvs, vesels, paēdis. Par uzturu sportiskiem cilvēkiem".

Alise Kindzule-Dunavska ir uztura speciāliste un ikdienā konsultē sportistus un fiziski aktīvus cilvēkus, jaunās māmiņas u. c. interesentus uztura un dzīvesveida jautājumos. Ieguvusi maģistra grādu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) uztura zinātnes nozarē, pabeigusi Sporta izglītības aģentūras profesionālās pilnveides izglītības programmu "Sporta speciālistu pilnveide "C" līmeņa trenera kategorijas iegūšanai". Absolvējusi "Shaw Academy" kursu "Sport Nutrition". Strādājusi par lektori RSU un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā maģistra studiju programmā "Sporta uzturs". Spēlējusi hokeju vairāk nekā 14 gadus. Piedalījusies Eiropas un pasaules čempionātos inline hokejā. Autore grāmatām "Ar uzturu uz tu" (2019) un "12 brīnišķīgi uztura izaicinājumi" (2022). 

Mājaslapa: "www.alisekindzule.lv".

Aptauja

Vai esat apsvēris domu, ka vecumdienas būs jāpavada pansionātā?

KONTEKSTS

Grāmatu izdevniecība "Latvijas Mediji" darbu sāka 1998. gadā ar latviešu rakstnieka Vladimira Kaijaka romānu "Enijas bize". Oriģinālliteratūra allaž ir bijusi izdevniecības galvenais stūrakmens un veiksmes stāsts. Vairāki romāni saņēmuši "Lielo lasītāju balvu". Šodien izdevniecība "Latvijas Mediji" piedāvā oriģinālo un tulkoto literatūru, vēsturi un dokumentālo literatūru, praktiskās grāmatas, gadagrāmatas, kalendārus, bērnu grāmatas. Katru gadu izdevniecība lasītāju rokās nodod vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu darbus.

Jaunākās grāmatas meklē izdevniecības veikalā šeit

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV redaktora vēstkopai šeit.

Pieraksties un reizi nedēļā saņem padziļinātu LASI.LV galvenā redaktora aktuālo ziņu, kompetentu viedokļu un interesantāko interviju apkopojumu.

Reklāma
Reklāma
Reklāma
Reklāma
Reklāma
DDvestkopa

Dārzs un Daba vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un saņem aktuālo dārza darbu kalendāru un rakstu izlasi katru nedēļu.

PIERAKSTIES ŠEIT

Dārzs un Daba vēstkopa

Pieraksties vēstkopai un saņem aktuālo dārza darbu kalendāru un rakstu izlasi katru nedēļu.

PIERAKSTIES ŠEIT
MĀJA ĢIMENE
Reklāma