Ir viedoklis, ka sezonā jāapēd vismaz pieci kilogrami zemeņu. Bet, kad tās gana baudītas, var pievērsties zemeņu kulinārijai: salātos, desertos, ievārījumos un dzērienos.

Reklāma

Zemenes vislabāk garšo ar putukrējumu, taču var pamēģināt arī citus garšu savienojumus. Ogas var izmantot kā marinādes sastāvdaļu. Sīki sagriež ogas, sajauc ar rozmarīnu un iemarinē tajās sieru. Garšu dažādošanai var izmēģināt – 


  •  zemenes + baziliks

  •  zemenes + zilais siers

  •  zemenes + biezpiens

  •  zemenes + saldējums + ķirbju eļļa

  •  zemenes + lasis + balzametiķis

  •  zemenes + melnie pipari 


Zemeņu salāti



• 6 zemenes


• 100 g mocarellas


• 100 g lapu salātu


• baziliks, kinza, avotkreses


• 1 tējkarote balzametiķa


Sieru sagriež ļoti plānās šķēlītēs, saplucina salātus, zemenēm izgriež kauslapas un sašķēlē. Kopā ar zaļumiem kārto uz šķīvja un pārslaka ar balzametiķi.
Salātiem piestāvēs ciedru rieksti. 


Īpašais zemeņu ievārījums 



• 250 g zemeņu


• 200 g ievārījuma cukura


• 5 g vaniļas cukura 


• 20 ml konjaka


Zemenes noskalo, noņem kauslapas un ogas sagriež četrās daļās. Ogas liek katlā, pieber ievārījuma cukuru un vāra 3–4 minūtes. Nosmeļ putas. Noņem no uguns, pievieno vaniļas cukuru un konjaku. Lej karstās, tīrās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.


Vaniļas cukura vietā var ņemt arī vaniļas pāksti – to pārgriež uz pusēm, ar naža neaso malu izkasa mīkstumu, ko pievieno ievārījumam. 



Zemeņu dzēriens 


• 1 kg zemeņu


• 600 ml ūdens


• 600 g niedru cukura Demerara (uz 1 l izkāsta šķidruma)


Ogas noskalo un liek katliņā. Pielej ūdeni, uzliek vāku un vāra 5 minūtes. Tad zemenes saspaida un vāra vēl 5 minūtes. Ļauj šķidrumam iztecēt caur filtru.


Katliņu izskalo, jo tajā var būt zemeņu sēkliņas. Zemeņu novārījumu lej katliņā un vēlreiz uzvāra, tad iemaisa cukuru un vāra vēl 2 minūtes. Pilda karstās, tīrās pudelēs, aizvāko, un kādu laiku to var uzglabāt ledusskapī.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, X, Bluesky, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu. 

Pieraksties LASI.LV dārza darbu kalendāra vēstkopai šeit.

Pieraksties vēstkopai un reizi nedēļā saņem LASI.LV atlasītus rakstus par dārza, dabas, recepšu tematiku.

Ko tu saņemsi:

🌱 Noderīgus padomus par dārza un mājas kopšanu, aktuālo dārza darbu kalendāru
🍏 Sezonālas un veselīgas receptes
🐾 Ieteikumus par mājdzīvnieku aprūpi
🌿 Stāstus par Latvijas dabu un vidi
⚖️ Praktisku informāciju par tiesībām un ikdienas jautājumiem