Austrumeiropā, Dienvideiropā un Centrāleiropā, tostarp Latvijā, visvairāk grūtībās nonākušu uzņēmumu restrukturizācija gaidāma šā gada otrajā pusē, paziņojis konsultāciju uzņēmums "EY", balstoties uz "EY Restructuring Pulse" pētījumu.

Reklāma

Aptaujā 47% banku ekspertu Austrumeiropā, Dienvideiropā un Centrāleiropā prognozējuši, ka šā gada otrajā pusē gaidāms visvairāk uzņēmumu darbības un to  saistību restrukturizācijas gadījumu. Savukārt 21% baņķieru sagaida visvairāk restrukturizācijas gadījumu nākamā gada pirmajā pusē, bet 6% – 2025. gada otrajā pusē. Visvairāk uzņēmumu darbības un to saistību restrukturizācijas darījumu pagājušā gada otrajā pusē ir bijis ražošanā (16%), seko būvniecība (15%), lauksaimniecība (15%) un nekustamā īpašuma nozare (11%). Mazāk restrukturizācijas izaicinājumu ir bijis mazumtirdzniecībā (7%) un tūrisma un viesmīlības nozarē (3%).

"EY" pētījums parāda, ka visizplatītākais uzņēmumu darbības un saistību restrukturizācijas risinājums ir kredītu nosacījumu maiņa un kredītu atmaksas termiņa pagarināšana – to nosaukuši 32% reģiona banku nozares profesionāļu. 

Kā nākamais risinājums tiek minēta uzņēmumu aktīvu pārdošana – to minējuši 13% respondentu, bet 12% gadījumu izmantota saistību refinansēšana. 6% restrukturizācijas gadījumu risināti ar jauna kapitāla iemaksu no uzņēmumu dalībniekiem, 4% gadījumu izmantota kredītu saistību pagarināšana ar daļēju kredīta norakstīšanu, bet 5% gadījumu jauns kapitāls piesaistīts no jauniem uzņēmuma investoriem. 

Aptauja

Cik svarīgi jums ir žurnālistu un ekspertu komentāri/viedokļi, ko piedāvā LASI.LV?


 

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.