Polijas premjerministra Donalda Tuska darbu apgrūtinājis pirms vēlēšanām dotais solījums mīkstināt stingro abortu likumu.

Reklāma

Šo solījumu premjers nav spējis izpildīt, turklāt viņa vadītajā koalīcijas valdībā nav vienprātības par šādas politikas maiņas nepieciešamību.

Konservatīvie balso pret

Polijas Seimā 12. jūlijā notika balsojums par likumprojektu, kas paredzēja dekriminalizēt palīdzību aborta veikšanā līdz 12. grūtniecības nedēļai. 

Aborta veikšana pati par sevi netiek krimināli sodīta, bet par palīdzību sievietei veikt abortu draud līdz trim gadiem ilgs cietumsods. 

Neskatoties uz Tuska centieniem, parlamentā šis priekšlikums tika noraidīts. Par to balsoja 215 deputāti, bet pret – 218. Šis priekšlikums no visiem pašlaik apspriestajiem tika uzskatīts par vismazāk pretrunīgo, tomēr vairākuma atbalstu neguva. Tuska valdības grūtības īstenot reformas – un ne tikai abortu jautājumā – veicinājis viņa vadītās koalīcijas plašais ideoloģiskais spektrs. Līdzās Tuska vadītajai partiju apvienībai "Pilsoniskā koalīcija" tajā ir pārstāvētas arī apvienības "Kreisie" un "Trešais ceļš". Tieši "Trešajā ceļā" ietilpstošā centriski labējā Polijas Tautas partija, kuras varas bāze ir reģionos, radījusi lielākos šķēršļus abortu likuma mīkstināšanai tādā pakāpē, kā to gribētu panākt Tusks. Kopā ar konservatīvo opozīciju pret abortu palīdzības dekriminalizāciju balsoja arī 24 Polijas Tautas partijas deputāti. Balsojumā atturējās vai nepiedalījās arī trīs Tuska vadītās "Pilsoniskās koalīcijas" deputāti. Reaģējot uz to, Tusks otrdien no attīstības un tehnoloģiju ministra vietnieka amata atcēla paša partijas biedru Valdemāru Slugocki, kurš nebija balsojis par abortu likuma mīkstināšanu. No "Pilsoniskās koalīcijas" frakcijas izslēgts Slugockis un vēl viens deputāts.

Atšķirīgas prioritātes

Likumprojekta izredzes tikt īstenotam tomēr arī pirms šā balsoja bija apšaubāmas, jo tam veto bija solījis uzlikt ar iepriekš pie varas esošo nacionāli konservatīvo partiju "Likums un taisnīgums" saistītais prezidents Andžejs Duda. 

Nākamgad Polijā gaidāmas prezidenta vēlēšanas, kas varētu ietekmēt arī turpmākos centienus atvieglot iespējas veikt abortu. 

Parlamenta balsojums tomēr liek apšaubīt Tuska valdības rīcībspēju arī citos jautājumos, ja reiz koalīcijai neizdevās pieņemt no visiem līdz šim ierosinātajiem vismērenāko likuma reformu. "Es jūtos ļoti slikti par to, ka nespēju atrast argumentus, lai pārliecinātu tos, kas balsoja" pret likumprojektu, otrdien paziņoja Tusks. "Izrādījies, ka tā ir ilūzija, ka tie, kas atbalsta abortu tiesību liberalizāciju, Seimā ir vairākumā. Nē, mēs Seimā esam mazākumā," konstatēja valdības vadītājs. Viņš tomēr solīja gādāt, lai koalīcija nesabrūk abortu jautājuma dēļ.

Lai paustu nepatiku par koalīcijas nespēju pieņemt lielas sabiedrības daļas prasītās reformas, otrdien pie parlamenta demonstrāciju rīkoja abortu tiesību atbalstītāji. 

"Nespēja izpildīt viegli īstenojamu kampaņas solījumu – tādā nozīmē, ka tas neprasa lielus budžeta izdevumus – parāda valdības vājumu," 

izdevumam "Politico" pauda protesta akcijas dalībniece Joanna Adamčika, kura izteica bažas, ka koalīcija neņem vērā sieviešu viedokli. Tikmēr Tuska koalīcijas partneri pauduši uzskatu, ka parlamenta balsojuma rezultāts ir likumsakarīgs. Lai koalīcija "izdzīvotu un īstenotu savu programmu, tai ir nepieciešams spēcīgs konservatīvais spārns, jo tāda lielākoties ir Polijas sabiedrība", Polijas Radio norādījis Eiropas Parlamentā ievēlētais Polijas Tautas partijas politiķis Ādams Jarubass. Savukārt Polijas Tautas partijas līderis Vladislavs Kosiņaks-Kamišs, kurš Tuska valdībā ieņem aizsardzības ministra amatu, intervijā telekanālam "Polsat News" uzsvēra, ka aborti vēlētājiem nav svarīgākais jautājums. Viņš vērsa uzmanību uz jaunāko sabiedriskās domas aptauju, kurā pirmajā vietā ierindota "Polijas drošība un robežas aizsardzība, tai sekoja veselības aizsardzība, bet tad – dzīves kvalitāte un ekonomika. Aborti bija pēdējā vietā un civilās partnerības – priekšpēdējā vietā".

Vērienīgas reformas nav jāgaida

Tuskam nav daudz iespēju ietekmēt savus koalīcijas partnerus, norāda "Politico". Īpaši abortu jautājumam izveidota komiteja parlamentā joprojām apspriež kompromisu, kas paredzētu ļaut abortus līdz 12. grūtniecības nedēļai. Šo priekšlikumu atbalsta "Pilsoniskā koalīcija" un "Kreisie". Savukārt "Trešais ceļš" līdz šim runājis par iespēju atjaunot Polijas 1993. gadā pieņemto abortu likumu, bet vēl vairāk abortu tiesības paplašināt partijas politiķi negrib. Polijā 1993. gadā tika pieņemts likums, kas abortus atļāva tikai gadījumos, ja grūtniecība iestājusies izvarošanas vai incesta gadījumā, ja ir konstatēti augļa defekti vai arī ir apdraudēta grūtnieces dzīvība vai veselība. "Likums un taisnīgums" varas gados abortu likums tika padarīts vēl stingrāks. 

2020. gadā Polijas Konstitucionālā tiesa aizliedza veikt abortu arī tajos gadījumos, kad konstatēti augļa defekti. 

Šobrīd Polijā aborts atļauts vienīgi izvarošanas vai incesta gadījumā, kā arī gadījumos, ja grūtniecība apdraud sievietes dzīvību.

Izvēlies savu soctīklu platformu, lai sekotu LASI.LV: Facebook, Twitter, Draugiem vai arī Instagram. Pievienojies mūsu lasītāju pulkam, lai saņemtu īpaši tev atlasītu noderīgu, praktisku un aktuālu saturu.